Új ipari park Miskolcon – “Versenyképes bér kellene”

Akt.:
Új ipari park Miskolcon – “Versenyképes bér kellene”
Miskolc – „A problémák megoldása összetett feladat, összehangolt munkára van szükség.”

Miskolc növekvő pályára állt, ezt még fokozza, hogy az ipari park mint lehetőség megteremtette a helyzetet arra, hogy komoly befektetők érkezzenek Miskolcra, mondta Bihall Tamás, a B.-A.-Z. Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Az már kevésbé jó, fűzte hozzá, hogy szakemberhiánnyal küzd Miskolc és a térség, sőt egész Európa. Hiány van a kvalifikált szakmunkásból, mérnökből, nyelveket beszélő szakemberekből, ez érinti – többek között – a gép-, a járműipart, az építőipart.

– Ez jellemzően képzési probléma, amit a duális szakképzés beindításával szeretnénk orvosolni – mondta –, amely a szakmai tudást erősíti.

Háromszoros bér

Bihall Tamás hangsúlyozta, a program részeként 2016 szeptemberétől a korábbi 10 szakképesítés helyett 20-at vonnak be a hiányszakmák tanulását segítő ösztöndíjprogramba: az azokat választó diákok családja havi nettó 50 ezer forint bevételhez juthat. Hasonló lépéseket terveznek bevezetni a mérnökképzésben is, hogy a fiatalok nagyobb kedvet kapjanak a műszaki pályákhoz.

– Mindez megoldást hozhat. Azonban továbbra is fennáll a probléma, hogy a minőségi tudással bírók nem itt, hanem külföldön vagy más térségben vállalnak munkát. A jövedelemkülönbségek ugyanis ordítóak, Ausztriában, Németországban, más európai országokban háromszoros bérért dolgozhat a szakember.

A kamara elnöke hangsúlyozta, a versenyképes jövedelem, az adócsökkentés lehetne az ellenlépés, erre próbálnak programot kidolgozni, javaslatokat megfogalmazni. A minimálbér emelése nem elegendő, a komoly tudással rendelkező szakmunkás ennyiért nem fog itt maradni, neki versenyképes fizetés kell, ezt el kell fogadnia az őt foglalkoztatni kívánó vállalkozásnak.

ipari_park_grafika1

Összehangolt munka

Bihall Tamás arra is kitért, nagy probléma, hogy egyre kevesebb gyerek születik, emiatt sem nő a szakmunkástanulók és mérnökhallgatók száma. Ezért megkerülhetetlen, hogy az elérhető közelségű országok munkaerőire is számítsanak a leendő ipari parknál. Szerinte a közmunka kérdése is átgondolandó: meg kell vizsgálni, hogy hogyan lehetne őket a munkaerőpiacra átvezetni. A jelenlegi kényszervállalkozók nagy része is helyet találhatna magának a versenyképes cégekben. Ezeknek a problémáknak a megoldása összetett feladat, a kormány, a kormányhivatal, a kamara összehangolt munkájára van hozzá szükség.

Kérdeztük, hogy látja, van-e reális esély arra, hogy benépesüljön az ezer hektár. Bihall Tamás megjegyezte, úgy tudja, van érdeklődés a terület iránt, és a jelenlegi cégeknél a beszállítói struktúrára is van bővítési szándék.

– A lényeg: sokáig nem volt terület, most végre van. De tény, nem egyéves, hanem 5–10 év munka előtt állunk.

ÉM-HM​
hirdetés


hirdet�s