Helyi közélet

2016.01.31. 09:10

"Előbb az iskola, utána az ipar"

Miskolc - A kenyheci ipari park létrehozója szerint óvatosnak kell lenni, mert különben üresen konghat az ipari park.

Miskolc - A kenyheci ipari park létrehozója szerint óvatosnak kell lenni, mert különben üresen konghat az ipari park.

Drukkolok, de nagyon nehéz lesz, mondja Jozef Konkoly, a szlovákiai, kenyheci ipari park létrehozója, a település polgármestere, amikor arról kérdeztük, mekkora esélyét látja annak, hogy megtelik az újonnan kialakítandó miskolci ipari park. (Mint többször írtunk róla, Miskolc kormányzati támogatással egy ezerhektáros területet vásárolhat meg Martinkertváros, Hejőcsaba és Szirma környékén.)

A kenyheci ipari park (Kechnec) a magyar határtól ötszáz méterre található, és hihetetlen fejlődésen ment át az elmúlt évtizedekben, multinacionális cégek települtek be, a munkanélküliség 32-ről 6 százalékosra csökkent. A cégek jelenleg 3500 embernek adnak munkát a 332 hektáron, de folyamatosan keresik a munkatársakat. Jozef Konkoly véleményére a sokéves (mint később megtudjuk, 26 év) tapasztalat okán voltunk kíváncsiak.

Óvodától főiskoláig

A miskolci ezer hektár kapcsán elmondta, szerinte nem a terület kialakításával kell kezdeni.

– Előbb az iskola, utána az ipar. Előbb a profi szinten felkészített munkaerő. Én is álmodozom, hogy még 36 hektárt betöltök, de mivel, ha nem lesz, aki ott dolgozzon?

Ő maga Kenyhecen egy saját iskolarendszer kialakításán dolgozik. Kezdve az óvodától az alapiskolán keresztül a szakiskoláig, a gimnáziumig, esetleg a főiskolai szintig, így lehetőség nyílna a szükséges szakemberek kiképzésére. (Az első osztály már működik.) További szolgáltatások épülnének az ipari parkra az iskolarendszeren túl, például sportlétesítmények, kollégium, laboratóriumok, egészségügyi diagnosztikai központ, később nyugdíjasotthon.

– Ha a gyerek megszületik, akkor az iskola után garantált munkahely vár rá, a szakmai gyakorlatot már az ipari parkban tudhatná le – magyarázza, hogyan csinálná másképp, mint ahogy ők kezdték.

– Óvatosnak kell lenni, mert különben üresen fog kongani az ezer hektár – jegyzi meg. Úgy gondolja, hogy mindent nagyon meg kell tervezni. Már az elején el kell dönteni, hogy milyen beállítottságú ipari parkot szeretnének, milyen típusú vállalkozásokat. Meg kell oldani a leendő dolgozók lakáshoz jutását is mindenféle kedvezményekkel. Elmondta, a saját munkaerő kinevelése azért is fontos, mert máshonnan nem fognak jönni. A betelepülő multinacionális vállalat nem akar magasabb bért fizetni, „ő nem hozni akar, hanem vinni. Ez van”.

„Tükör” ipari park

Elmondta még, nemrégiben megkereste a magyar miniszterelnököt az ötletével, hogy létrehozhatnának egy „tükör” ipari parkot Tornyosnémeti, Hidasnémeti térségében, hasonlót, mint az övék, ez segítene a válságban lévő terület fellendítésében. Meggyőződése, hogy a már működő ipari park vonzaná a másikat. Emellett öt kilométerre ott a Kelet Szlovákiai Vasmű, 11-re a nemzetközi repülőtér, épül a gyorsforgalmi út, ott a vasútvonal: így elérhető Lengyelország, Ukrajna, Oroszország, sőt akár Kína is. Meglepetésére azonban a levélre nem kapott választ.

Ezt írtuk

Bár az Észak-Magyarország által korábban megkérdezettek (több cikkünkben is foglalkoztunk a témával) mindnyájan üdvözlik az ipari park tervét, de a felmerülő problémákról is beszélnek. Akárcsak Jozef Konkoly, ők is megjegyezték, nem könnyű jó szakemberhez jutni: nagy részük külföldön vagy Magyarország más régióiban vállal munkát. A régióban fizetett bér ugyanis nem versenyképes. Írtuk, a miskolci önkormányzat a problémák orvoslásában számít a megyei gazdasági kamara, a vállalkozók szövetsége, a helyi cégek, az oktatási intézmények és a szélesebb adminisztráció segítségére, együttműködésére. Elmondták, hogy már vannak befektető érdeklődők, és a jelenlegi cégeknél a beszállítói struktúrára is van bővítési szándék. Tíz év alatt tízezer új munkahelyet ígérnek.

„Inkább eladtunk, nem vásároltunk”

Miskolc korábbi polgármesterét (a ’90-es évek alpolgármesterét) kérdeztük, miért nem alakított ki Miskolc már a ’90-es években ipari parkot.

Káli Sándor röviden így fogalmaz: nem volt rá forrás, hitelt felvenni pedig csak magas kamatra lehetett volna.

– Inkább arra kényszerültünk, hogy eladjuk az ingatlanokat, minthogy vásároljunk – mondta.

A kérdést Sashalmi László az Agorán, lapunk közéleti fórumáról idézett szavai generálták, ő úgy látja, annak, hogy Miskolc ott tart, ahol, az az egyik fő oka, hogy a ’90-es években nem volt ipari parkja. Akkor bőven lett volna szakember, hiszen a megszűnő kohászat után munkanélkülivé vált munkások még Miskolcon éltek, a város vonzó volt az egyetemével, az iparkultúrájával.

Káli Sándornak idézzük Sashalmi László korábbi szavait is, aki szerint kárpótlási jeggyel kellett volna felvásárolnia Miskolcnak a földeket. A volt polgármester megjegyezte, ez fel sem merült: csak egy szűk vállalkozói réteg élt a kárpótlási jegyek kínálta lehetőséggel. Megjegyezte viszont, hogy polgármestersége idején (2002–2010) már ők készítették elő többek közt a Takata idetelepülését a megvásárolt területekkel. Említette, hogy egy 270 hektáros területet (az autópálya sajópetri lejáratánál) leopcióztak, de ezzel az őket váltó városvezetés nem élt.

Kérdeztük a mostani területről, azt válaszolta, örüljünk, hogy Miskolcnak lettek forrásai az ingatlanok megszerzésére.


Miskolc - Miskolc új ipari park­ja Martinkertváros, Hejőcsaba és Szirma környékén lesz.

Problémás jó szakemberhez jutni: így látják az általunk megkérdezett vállalkozások. Hiány van kőművesből, ácsból, burkolóból, hacsak az építőipart nézzük

Miskolc - „A problémák megoldása összetett feladat, összehangolt munkára van szükség.”

Miskolc - „Folyamatos az érdeklődés a hazai és külföldi befektetők részéről, már az új iparterületnek is híre ment.”

Miskolc - A szakember szerint jó terület a tervezett ipari parké, de hiba, hogy nem korábban vette meg a város.

Miskolc - Orbán Viktor miniszterelnök tavaly tavasszal jelentette be Miskolcon, hogy a kormány támogatja egy ezerhektáros ipari park kialakítását a megyeszékhelyen. Ezután nagy csend következett, senki nem nyilatkozott arról, hogy mégis, hol tudna a város kialakítani egy ekkora területet.

Miskolc - Kijelölték az ezerhektáros miskolci ipari park területét, és változtatási tilalmat vezettek be rá.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában