Helyi közélet

2015.12.17. 15:20

Anyaghoz a csipke, mellé a virág – azon túl két hónap és sok szeretet

Miskolc - Ilona mondja: az anyagi lehetőségeik nem túl tágak, de a saját munka jó ötletnek bizonyult az ajándékozáshoz.

Miskolc - Ilona mondja: az anyagi lehetőségeik nem túl tágak, de a saját munka jó ötletnek bizonyult az ajándékozáshoz.

A ruhagyűjtést nem karácsony előtt kezdtük el –veti előre hűséges miskolci előfizetőnk, Segítünk akciónk kitüntetett segítője, Kovács Gáborné, Ilona. – A legtöbb ruhanemű az idén a keresztfiam feleségétől és családjától érkezett. Ők tudják, hogy én is mindent átválogatok, majd pedig kimosok, vasalok, amit ajándéknak szánok. Amit tőlük kaptunk, azokkal nem volt gondom, ugyanúgy járt el, mint én szoktam – emel ki egy csomagot a sok közül Ilona, s bele is szippant.

Illatos ajándék

– Finom, most is érződik rajta az öblítő illata. A keresztfiam elmesélte, egy hétig tartott a mosás. Épp csak szortíroznom kellett, kor és nem szerint. Női darabok is vannak közöttük, remélem, azoknak is hasznát veszik a családok.

Ilonának három unokája van, akik – főleg a tizennégy éves ikerfiúk – az utóbbi egy évben hirtelen nagyot nőttek, így őróluk is sok minden lekerült. A legtöbbet – pulcsit, bélelt farmert, dzsekit, lábbelit – alig hordták.

– A lehetőségeink nem engedik meg, hogy anyagilag járuljunk hozzá a Segítünk akcióhoz, így azon töprengtem, mi az, amit mégis adhatnék. A saját munka jó ötletnek bizonyult.

Két hónap munka

Ilonának, mint Segítünk akcióink visszatérő segítőjének külön kérése volt, hogy amint körvonalazódik, kik javát szolgálja az idei év végi adományozás, szóljunk, hogy legyen ideje a kivitelezésre.

– Így két hónap jutott rá, de ennyi időre rettenetesen nagy szükség volt. Itthon két hónapja beindult a karácsonyi nagyüzem – mondja Ilona nevetve.

S az előző évek tapasztalata alapján nekünk már van fogalmunk arról, mit is jelent ez. Ilona párja, Gábor előhozza az amúgy eltorlaszolt sufniból az évek, mondhatni évtizedek alatt felgyűlt textileket. Ilona pedig elkezdi nézegetni, mit is lehet kihozni belőlük.

Közvetítésünkkel felvette a kapcsolatot a perei óvoda vezetőjével, többszöri telefon- és e-mailváltás alapján körvonalazódott, milyen kívánságnak tudna eleget tenni. Függönyök, kispárnák, huzatok, lepedők. Ez utóbbiakból nem akármilyenek: a speciális, lecsapott sarkú, összehajtható ágyakra valók, gumisak.

Fénykép alapján

– Még fényképeket is küldött Mária, mert nem nagyon tudtam elképzelni, pontosan milyenek is azok az ágyak. Kérésre függönyöket is varrtam. Nem mindegyik ablakra valót ugyanolyan anyagból, de amelyek egy helyiségbe mennek, azok egyformák.

A huszonkét kispárnahuzat, a tizennégy ágyhuzat, s ugyanennyi lepedő szintén kimosva, kivasalva, összehajtogatva, becsomagolva szállításra vár.

Miközben Ilona mesél, kopogtatnak, s egy nagy zacskó szaloncukorral megérkezik az egyik kedves szomszédasszony. A perei gyerekeknek hozta, hiszen Ilona édességcsomaggal is készül.

Szoknyához a kötény

– Már a varrás vége felé jártam, amikor olvastam az Északban, hogy köténykéket is szeretnének a kislányoknak. Felhívtam Marikát, mihez kell: sütögetéshez vagy fellépéshez? Én színeset, mintásat gondoltam, mert ahhoz van anyagom, de mondta, hogy fehér kellene. Kaptak egyforma szoknyácskákat azokhoz. Addig keresgettünk, mígnem sikerült annyi fehér napvászonra lelni, hogy kitellett belőle tizenegy kötényke. Ám túl egyszerűnek találtam, s az édesanyámtól örökölt maradékok között rábukkantam a hozzá illő csipkére is. Aztán jött egy hirtelen ötlet, s egy anyagból kivágott pici sárga virágokból minden köténykének a sarkába felvarrtam egyet. Olyan jól sikerült, hogy még a férjem és a lányom is megdicsért – mondja Ilona büszkén.

Kötényhez szoknya

Amikor Ilona már mindent becsomagolt, s kijelentette, hogy most már csak a sütés van hátra (mézeskalács nélkül csak nem állít be a perei ünnepségre, ahová személyes meghívást kapott!), kiderült, hogy nincs minden kislánynak saját szoknyája. Újra elő az anyagokat, s hát szerencsére talált a meglévőkhöz illő tűpettyeset…

- Szalóczi Katalin -


Segítsünk együtt

Biciklik, triciklik, labdák, számítógép, nyomtatófesték, kreatív és építő­játékok, fonalak, gurulós játéktároló szekrénykék, babakocsik, -szobák, babák, fejbábok, drámajátékokhoz fejmaszkok, palást, angyalkaruha, szoknyák, mellények; kancsók, tányérok, evőeszközök, csészék; az egyik családnak elektromos varrógép.

Pénzadományokat az önkormányzat elkülönített számláján tudnak fogadni: Napköziotthonos Óvoda Pere 11734097-16676237


Túl a harmadikon Perén

Miskolc, Pere - A perei gyerekek meggyújtották az örömvasárnapi, harmadik gyertyát is az adventi koszorújukon.

ÉMÁSZ: a gyerekek ajándékával a jövőért

Miskolc, Encs - Elképzelhetetlenül nagy örömöt szerzett az ELMŰ-ÉMÁSZ a perei óvodásoknak is.

Mi kerül a perei óvodások fája alá?

Miskolc, Pere, Encs - Egyre gyűlnek az ajándékok lapunk segítségkérő felhívására.

Tízen laknak egy házban, amiből kihúz a meleg

Pere - A perei Barna Tamás és párja két kisgyermeket nevelnek, nehéz körülmények között. Elkelne egy kis segítség.

Segítünk: nekik kérjük az ajándékokat!

Miskolc, Pere - Az idei karácsonyi Segítünk akciónkkal a perei óvoda és óvodások ünnepét szeretnénk szebbé tenni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában