Helyi közélet

2015.11.21. 09:13

Raktár helyett csokimúzeum lesz Szerencsen

Szerencs - Átadták a volt Szerencsi Cukorgyár felújított raktárépületét.

Szerencs - Átadták a volt Szerencsi Cukorgyár felújított raktárépületét.

A Tokaj-Hegyalja 27 települését érintő „Kiemelt turisztikai attrakciók- és szolgáltatások fejlesztése” projekt keretében pénteken átadták a volt Szerencsi Cukorgyár felújított raktárépületét. Az átadón részt vett Koncz Ferenc, Szerencs polgármestere, dr. Mengyi Roland országgyűlési képviselő, Schultz Gábor, a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. ügyvezetője is.

Utolsó utáni pillanat

A programot a Széchenyi Programiroda és a Borvidék önkormányzatai 2,3 milliárd forint fejlesztési beruházás keretében valósítják meg. Koncz Ferenc elmondta, az épületet romos állapotból újították meg. Jelenleg ugyan még nem lakták be teljesen az épületet, de a tervek szerint itt valósítják meg a Szerencs élelmiszeripari múltját bemutató interaktív csokoládémúzeumot.

Dr. Mengyi Roland elmondta, a kormány kiemelt figyelme és támogatása a borvidéknek nem véletlen. A kutatások bebizonyították, Európa gazdasági fejlődésének jelentős potenciálja a jövőben Közép-Európában, azon belül is Felső-Magyarországon lesz, amelyben jelentős szerep jut majd Tokaj-Hegyaljának. Éppen ezért Szerencsen további jelentős beruházások várhatóak majd, amelynek köszönhetően növekszik majd a térség népességmegtartó ereje.

A projektet Schultz Gábor mutatta be a jelenlévőknek, majd Salamin Miklós építész beszélt arról, az 1880-as években épült raktárépület annyira leromlott állapotban volt, hogy az utolsó utáni pillanatban sikerült megmenteni.

A fejlesztés keretén belül a volt raktárépületet felújították és akadálymentesítették. Ennek köszönhetően a helyi védelem alatt álló épület alkalmassá vált arra, hogy bemutathassa a település hírnevét adó szerencsi csokoládégyártás történetét, tárgyi emlékeit, és létrehozzon egy ipartörténeti múzeumot.

A jövőben szeretnék itt kiállítani a városban rendezett Csokoládéfesztiválok szobrait, valamint létrehozni egy csokoládé panoptikumot.

- ÉM-BG -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában