Helyi közélet

2015.11.18. 17:52

Listán, hogy kit keresnek, és az is, hogy ki keresi

Miskolc - Munkaerőpiac: a kereslet és kínálat a szakképesítés vagy a földrajzi távolság miatt nem talál egymásra.

Miskolc - Munkaerőpiac: a kereslet és kínálat a szakképesítés vagy a földrajzi távolság miatt nem talál egymásra.

Az elmúlt négy évben folyamatosan csökkent megyénkben a munkanélküliség, nőtt a foglalkoztatottak száma – mondta Lórántné Orosz Edit, a megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának vezetője azon az előadáson, amelyet az Észak-magyarországi Munkaadói és Gazdasági Közösség (ÉMGK) szervezett kedden a City Hotelben. A kerekasztal-beszélgetésen megyénk munkaerőpiaci jellemzői, a kereslet, kínálat, valamint a foglalkoztatást elősegítő támogatások kerültek szóba.

Lórántné Orosz Edit bemutatta a megyei foglalkoztatottsági, illetve munkaerőpiaci adatokat is, összehasonlítva ezeket az országos számokkal: ebből megállapítható volt, hogy a trendek a hazai viszonylatnak megfelelően alakultak megyénkben is.

A főosztályvezető kitért arra is, hogy a vállalkozások sok esetben panaszkodnak arra, hogy miközben viszonylag nagy a munkanélküliség, nehezen találnak munkaerőt. „Ennek oka egyrészt, hogy a kereslet és kínálat a szakképesítés területén eltérő, másrészt sok esetben a földrajzi távolság is akadályozza, hogy a munkaerő és a munkáltató egymásra találjon” – fogalmazott. Ezen problémák áthidalásában a kamaráknak van szerepe – folytatta –, a duális képzés pont ezt igyekszik majd feloldani.

Top 25

Géplakatos, kőműves, villanyszerelő, számítógép-kezelő, asztalos, ez az első öt szakma, amelyet a leginkább keresnek megyénkben a cégek. A foglalkoztatási főosztály ugyanis – az első kilenc hónap adatai alapján – összeállított egy top 25-ös listát. De nem csak a keresletet, a kínálatot is összegezték egy ugyanilyen rendszerben, ez alapján a top 5 szakképesítés: ABC-eladó, kőműves, géplakatos, hegesztő, személy- és vagyonőr. Lórántné Orosz Edit hangsúlyozta, a 25-ös listán 18 területen van egyezés.

A megyei szakképzési bizottság ösztöndíjra jelölt hiányszakmáiról is szó esett. Mint megtudtuk: a 2016/2017-es tanévben húsz szakma került a programba, ami több, mint az elmúlt években. A támogatott szakmák között találjuk az ács, gazda, ipari gépész, vájár képzéseket.

- ÉM-NSZR -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában