Helyi közélet

2015.11.18. 18:11

Küldjön hírt - Elismerés Ózd város egykori diákjának és szerzőtársának

Gyöngyös - A Magyar Tudomány Ünnepén immár 12. alkalommal rendezett konferenciát a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola.

Gyöngyös - A Magyar Tudomány Ünnepén immár 12. alkalommal rendezett konferenciát a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola.

Ez alkalommal november 11-én „Okos innovációk − okos társadalom”címmel szervezték rendezvényüket, amelyet Helgertné Dr. Szabó Ilona Eszter rektor nyitott meg. Ezt követően több előadás hangzott el. Elsőként Prof. Dr. Dinya László egyetemi tanár a „Gyorsuló technikai fejlődés és társadalmi következményei” címmel tartotta meg előadását. Végül Dr. Racskó Péter egyetemi docens előadása zárta a kimagasló tudományos események bemutatását szolgáló előadássort.

Ezután díjazták a Phd. fokozatot szerzett főiskolai oktatókat, majd azokat a fiatal kutatókat, akik a Journal of Central European Green Innovation magyar-angol nyelvű elektronikus folyóiratban publikáltak. Írásaikat a szerkesztőbizottság és az olvasóközönség a legkiválóbbnak ítélte. Többek között ezen kutatók sorában vette át a Zöld Magyarországért Díjat Gerencsér Anett és Széplaky Eszter okleveles közgazdászok, akik a Budapesti Corvinus Egyetem egykori diákjaiként a Kazincbarcikai kistérség három településén, Ragály, Trizs és Alsószuha falvakban végeztek kutatásokat.

Tanulmányuk angol címe „EMPLOYMENT OPPORTUNITIES IN THE KAZINCBARCIKA MICRO-REGION, FOCUS ON THE SOUTH GÖMÖR VILLAGES OF TRIZS, RAGÁLY AND ALSÓSZUHA - Foglalkoztatási lehetőségek a Kazincbarcikai Kistérségben – fókuszban a dél-gömöri falvak: Trizs, Ragály, Alsószuha”.

A kutatás érdekessége, hogy a szerzőpáros - Gerencsér Anett keszthelyi, Széplaky Eszter volt ózdi diákként - felvázolta azokat a helyi hagyományokra épülő innovációs lehetőségeket, amelyekkel az egyre fogyó lélekszámú településeken kellő akarattal, optimizmussal és testre szabott pályázatok elkészítésével (megnyerésével) hogyan lehet alkalmazkodni a jövő kihívásaikhoz és miként lehet megfelelő munkahelyteremtéssel élhetővé tenni a gömöri falvakat.

A konferencia zárszavában Dr. Roósz András a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Miskolci Területi Bizottság elnöke beszélt a jövő útjáról, a bekövetkező változásokról, majd elismerését fejezte ki a díjazottaknak.

- Kerékgyártó Mihály -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában