Helyi közélet

2015.11.20. 14:26

Jó évjáratú borok születnek Tokaj-Hegyalján

Tokaj-Hegyalja - Száraz borból kiemelkedő lesz az idei termés Hegyalján, az édes jó, az aszú viszont kevés.

Tokaj-Hegyalja - Száraz borból kiemelkedő lesz az idei termés Hegyalján, az édes jó, az aszú viszont kevés.

A nagy szárazság miatt nyáron alaposan meg voltak ijedve a szőlővel foglalkozók, attól tartottak ugyanis, hogy károsodni fog a termés és nem lesz jó, de augusztusban és szeptemberben végül megjött a szükséges csapadék és helyrebillentette a minőséget, mondja Prácser Miklós, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke.

Legalábbis a száraz fajták tekintetében, az édesnek ugyanis későn jött a csapadék, igaz, ettől függetlenül annak is jó lett a minősége.

A mennyiségre sem lehet panasz, igaz, ezt jó közepesre minősítette a szakember. A borvidék nagyjából 5500 hektárján 300-320 ezer mázsa szőlő termett. Nem volt idén komoly gond a fertőzésekkel, oda kellett persze figyelniük a termelőknek, de a szárazság kordában tartotta a szőlő betegségeit, így nem okoztak komoly kárt.

Erre következtetnek

„Sajnos az aszú kevesebb lett, mint amire számítottunk, a termelőket a nagyszerű száraz és a jó édes termés kárpótolhatja” – mondja Prácser Miklós. Az elnök hozzátette, vannak már kész borok, így lehet az évjárat minőségére következtetni. Eszerint a 2015-ös jó évjáratként vonul be a hazai és a Tokaj-hegyaljai bortermelés történetébe.

A száraz fajták esetén kiemelkedő minőségű borokról lehet beszélni, az édes fajtáknál még várni kell egy kicsit, hogy pontosan kijelenthető legyen, de biztos, hogy legalább jónak minősíthető.

ÉM-HI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában