boon.hu video

2024.05.28. 20:00

A mikve összeköti Istent az emberrel (fotókkal, videóval)

A mikve egy rituális fürdő. A spirituális átalakulás tere, ahol az ember megszabadulhat a múlt terheitől, és teljes tisztaságot nyer.

Édes Richárd

Fotó: Vajda János

Átadták a miskolci zsidó közösség felújított mikvéjét, amely megtisztító szakrális szerepet tölt be a zsidó hagyományban. A rendezvényen beszédet mondott Deutsch Miklós, a Miskolci Zsidó Hitközség elnöke, Prof. dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke és Veres Pál, Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere. A miskolci mikve a Mazsihisz támogatásával újult meg. 

A mikve egy szent tér, amely összeköti Istent az emberrel

Deutsch Miklós, a Miskolci Zsidó Hitközség elnöke szerint a mikve rendszeres látogatása a zsidó hagyomány szerves része.

A mikve tetején egy esővíztároló található. Ennek vize kerül a mikve medencéjébe, ez ad a zsidóknak teljes megtisztulást. Ez számunkra szakrális tevékenység. Szentebb dolog, mint a templomba járás. Hiszen az ember otthon is imádkozhat, viszont igazán megtisztulni csak egy mikvében tud

 - beszélt a fürdő jelentőségéről Deutsch Miklós, a Miskolci Zsidó Hitközség elnöke. 

A jelenlegi fürdő helyén egy lakás állt, aztán az 1980-as években alakítottak ki a helyén egy mikvét. A korábbi fürdőt nem használták, így teljesen romos állapotba került, most ennek történt a felújítása. 

Deutsch Miklós szerint a régi fürdőépület esztétikailag nem volt még olyan szép, mint a jelenlegi mikve. A most felújított fürdő kialakítása már sokkal jobban megfelel a 21. század követelményeinek. 

A mikve a zsidó párok számára egy fontos üzenetet hordoz. A házasság előtt legalább egy hónappal külön-külön használja a menyasszony és a vőlegény, egy ellenőr jelenlétében. Mindkettejüknek háromszor kell lemerülnie a víz alá az esküvő előtt, mert csak megtisztulva lehet házasságot kötni a vallásos zsidó hagyomány szerint. Az ellenőr vizsgálja a megtisztulás mértékét, és csak ezután kerülhet sor a pár egybekelésére. 

Veres Pál: A mikve a mindenkori újjászületés szimbóluma

Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere szerint a mikve átadásának napja egy olyan nap, amire örömmel emlékeznek majd a miskolciak:

A miskolci polgárságnak mindig fontos alapját képezték a helyi zsidóság tanárai, orvosai, kereskedői és kézművesmesterei. A városban régóta otthonra leltek a zsidó hagyományok, a mikve pedig a mindenkori újjászületést jelenti a város zsidó közössége számára.

A mikvében összegyűlnek az égi és a földi vizek

Prof. dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a fürdőben használt tiszta forrásvíz és esővíz a higiénia alapja. 

A zsidó hagyományban a mikve jelentősége annyira fontos, hogy a vőlegénynek és a menyasszonynak is fel kell keresnie a fürdőt. A férjes asszonyok pedig ciklikusan fürdenek benne, majd áldást mondanak a megtisztulásért. A zsidók a fürdőben kifejezhetik felelősségteljes önazonosságukat. 

A Mazsihisz elnöke kifejezte reményét, hogy egyre több miskolci zsidó menyasszony és vőlegény látogatja majd a fürdőt. 

Prof. dr. Grósz Andor részletesen bemutatta a fürdő közösségmegtartó és összekötő szerepét:

A zsidó közösség szempontjából fontosabb, hogy mikvét építsenek, mint templomot. Mert imádkozni bárhol lehet, tökéletesen megfürödni és megtisztulni viszont csak a mikvében lehet. Hiszen Isten hamarabb teremtett mikvét, mint növényeket vagy embereket. A mikve a zsidó közösség összetartó ereje: amíg vannak szertartásaink, addig élő egy közösség.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában