Helyi közélet

2015.11.05. 19:58

Bölcsit minden településre?

Borsod-Abaúj-Zemplén - Egy törvénytervezet szerint jelentősen nőhetnek a bölcsődei férőhelyek.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Egy törvénytervezet szerint jelentősen nőhetnek a bölcsődei férőhelyek.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által készített törvénytervezet a tízezer lélekszám alatti településeknél is előírná a bölcsődék létesítését 2018 decemberétől, ha a településen legalább öt három éven aluli gyermek családja igényt tart az ellátásra, vagy a két év alatti lakosok száma meghaladja a negyven főt.

Szerettük volna megtudni, hogy a megyénkbeli, néhány száz lakosú településeken van-e egyáltalán igény bölcsődei ellátásra, és az önkormányzatok készen állnak-e arra, hogy ilyen intézményeket működtessenek, ha kell.

Vannak gyerekek, így bizonyos, hogy igény is lenne bölcsődei ellátásra, mondja Szemán Károly, Léh polgármestere. Véleménye szerint az ingyenes étkeztetés és a nappali felügyelet sokak számára lehet vonzó, még ha eddig nem is gondoltak rá. Léhen iskola és óvoda is működik, az oviba jelenleg 27 gyerek jár. Három év alatti gyerek 20–25 van rendszeresen a településen, ennek ellenére eddig a lakosság részéről nem merült fel az igény bölcsődére, ezzel senki nem kereste meg az önkormányzatot.

„Meg tudjuk oldani”

„Ha bölcsődét kell üzemeltetni, azt meg tudjuk oldani. Korábban két csoporttal működött az óvoda, tehát van egy üres csoportszobánk, van főzőkonyhánk is, igazából csak pedagógusokra lenne szükség. Ennek ellenére, én fontosabbnak tartanám – tekintve, hogy elöregedő a lakosság, és egyre több az egyedülálló idős ember –, hogy az ő nappali foglalkoztatásukkal kezdjünk valamit” – tette hozzá Szemán Károly.

Egészen más a helyzet Kiskinizsen, ahol viszont alig két-három bölcsődés korú gyerek van, így valószínűleg nem áll elő az a helyzet, ami miatt rákényszerülne a település, hogy bölcsődét létesítsen. Mint Orosz Miklósné polgármester elmondta, a 12 óvodás- és 34 iskoláskorú gyerek is Halmajra jár, már a rendszerváltás utáni években sem nagyon volt gyerek a helyi iskolában, ma turisztikai szálláshelyek üzemelnek az egykori épületben.

„Persze 2018-ig lehetséges, hogy lesz, mondjuk öt gyerek miatt a szülők részéről igény, és el kell indítanunk a bölcsődét, de kérdéses, hogy, ha viszont két-három év elteltével már nincs öt gyerek, akkor mi történik. Bezárjuk az intézményt? – fogalmazott a polgármester.

ÉM-HI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában