Helyi közélet

2015.10.04. 13:04

Kellene egy másik szakma is? Nem gond, már kettő ingyenes

Miskolc - Akinek nincs munkája, vagy váltani szeretne, itt a lehetőség.

Miskolc - Akinek nincs munkája, vagy váltani szeretne, itt a lehetőség.Barna Bence az Andrássy Gyula Szakközépiskola tanulója, érettségi után a gépgyártás-technológia szakmát tanulja. Hallott arról, hogy ettől a tanévtől már két OKJ-s képzést lehet ingyenesen elvégezni. Véleménye szerint ez nagyon jó lehetőség, mert saját tapasztalatai alapján 18 évesen a fiatal nem mindig tudja eldönteni, hogy mivel szeretne foglalkozni. Vagy ha tudja, nem biztos, hogy a választott szakmával jó munkahelyet talál. Szerinte a 2. szakma új esélyt ad az embereknek, fiataloknak és idősebbeknek egyaránt. Bence azt meséli, hogy az egyik ismerősének géplakatos szakmája van, de CNC-beállítóként dolgozik. Ezért most, hogy ingyenes lett a második képzés, újra iskolapadba ülne.

Bence azon gondolkodik, ha tanév végén megszerzi a szakmáját, belevág egy CNC-kezelői tanfolyamba. Ez ugyan csak 2 hónapos és fizetni kell érte, utána viszont a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki Karán tanulna tovább.

Komoly engedmény

Korhatár nélkül mindenki ingyen végezheti el az első két OKJ-s képzését, 25 éves korig nappali tagozaton, utána estin, levelezőn vagy más formában. Az első szakképesítés megszerzése során nappali tagozaton jár a diákigazolvány, a családi pótlék 20 éves korig, sőt hiányszakma választása esetén havi 10–30 ezer forintos ösztöndíj is. Kiváló lehetőség ez azoknak a tanulni vágyóknak, akik nem a felsőoktatásban gondolkodnak. És komoly engedmény a korábbiakhoz képest, hiszen akkor egy szakma volt ingyenes, de nappali tagozaton az is csak 21 éves korig.

Kovács János, a Miskolci Szakképzési Centrum főigazgatója lapunknak elmondta, eddig a 2. szakma megszerzése komoly anyagi áldozatot követelt a tanulóktól. Egy olcsóbb szakma 100 ezer forintba került, egy drágább több 100 ezerbe. Augusztusban és szeptemberben egyébként országszerte felnőttképzési kampány hívta fel a figyelmet az új lehetőségre, és több mint 17 ezren jelentkeztek valamely szakma elsajátítására. Megyénkben ez a szám közel 500 – jelezte a főigazgató. Fontos, hogy ingyenesek a szakképesítés-ráépülések is. Miskolc mind a 12 szakképző intézménye indított legalább egy felnőttoktatási képzést, van, amelyik többet is. Megtudtuk: az itt oktató pedagógusok plusz díjazást kapnak, így valószínűleg ennek is köszönhető, hogy minden esti és levelező képzésre megvan a megfelelő számú oktató.

Reálisan választanak

Az ingyenes képzések kibővítése mindenképpen a munkavállalók jobb elhelyezkedési lehetőségeit erősíti, jelezte lapunknak Bihall Tamás, a B.-A.-Z. Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara oktatási és képzési alelnöke. Vázolta, az Európai Unió fejlett országaiban ma az emberek átlagosan 3,5 szakmával rendelkeznek, Magyarországon ez a szám a 2-t sem éri el. Pedig a munkavállaló élete során számos kihívással szembesül, ennek megfelelően folyamatosan kell képeznie magát. Vagy azért, mert amit régen megtanult, már elavult, vagy azért, mert munkahelyváltásra kényszerül. De az új jogszabály a munkaadóknak is kedvező, hiszen jelenleg nagy gondot jelent, hogy szakképzett munkavállalók hiányában sok a betöltetlen állás.

Bihall Tamás véleménye szerint a felnőttképzésen részt vevők már nem álmokat kergetnek, nem divatszakmákat választanak majd, hanem olyat, aminek megszerzése után nagy esélyük lesz az elhelyezkedésre. Hiszen a felnőttek már rengeteg információval rendelkeznek a munkaerőpiac igényeivel kapcsolatban. De ha valaki mégis bizonytalankodna, érdemes tájékozódnia a kamaránál, mivel ők minden évben nyilvánosságra hozzák a hiányszakmák listáját.

Nem mindegyik képzésre

Aki a felsőoktatásban diplomázott, ám OKJ-s szakképesítést nem szerzett, két szakmát tanulhat az iskolai rendszerű képzésben, teljesen ingyenesen, állami forrásból. A tanfolyami keretekben szerzett OKJ-s végzettség nem számít bele a két ingyenes szakmába. A kormány­intézkedés nem minden szakképesítésre vonatkozik, az OKJ-ban szereplő 650-ből csak mintegy 300-ra. Nem lehet állami pénzen beiratkozni a jellemzően 100–300 ezer forint közötti összegbe kerülő OKJ-s tanfolyamokra sem, ahol fél-egy év alatt szerezhető meg ugyanaz a végzettség.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában