Helyi közélet

2015.09.07. 17:21

MNB: tovább gyorsult a belföldi átutalások lebonyolítása

Budapest, 2015. szeptember 7., hétfő (MTI) - Tovább gyorsult a belföldi átutalások lebonyolítása, sikeresen elindult a bankok közötti átutalások napi 10-szeri feldolgozása a Giro Zrt.-ben hétfőn, amellyel átlagosan 1 óra alatt jutnak el a címzettekhez a napközben benyújtott átutalások - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a tulajdonában álló Giro Zrt. közös közleményben az MTI-vel hétfőn.

Budapest, 2015. szeptember 7., hétfő (MTI) - Tovább gyorsult a belföldi átutalások lebonyolítása, sikeresen elindult a bankok közötti átutalások napi 10-szeri feldolgozása a Giro Zrt.-ben hétfőn, amellyel átlagosan 1 óra alatt jutnak el a címzettekhez a napközben benyújtott átutalások - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a tulajdonában álló Giro Zrt. közös közleményben az MTI-vel hétfőn.

A korábban bejelentett menetrendnek megfelelően, zökkenőmentesen, 5-ről 10-re emelkedett a napközbeni fizetéseket feldolgozó rendszer elszámolási ciklusainak száma.

Közölték, hogy ezzel együtt módosult a Giro Zrt. által üzemeltetett bankközi klíring rendszer üzemideje is: így reggel az eddiginél egy órával korábban, jellemzően már 8 órára elérhető a címzettek számláin az előző nap késő délután és este, valamint hétvégén indított átutalások összege. Délután pedig fél órával hosszabb ideig, 17 óráig fogadja be a rendszer az átutalási megbízásokat, lehetőséget teremtve arra, hogy a bankok is meghosszabbítsák az ügyfelek számára a megbízások beadási határidejét.

A közlemény emlékeztet: a Giro Zrt. 2014 júliusától áll az MNB tulajdonában.

A tájékoztatás szerint a tulajdonszerzéssel az MNB elkötelezettségét fejezte ki a pénzforgalom hatékonyságának fejlesztése mellett, amelyet a fizetéseket feldolgozó elszámolás-forgalmi rendszer fejlesztésén keresztül tulajdonosként sokkal határozottabban tud befolyásolni. Az MNB pénzforgalmi fejlesztési céljaival összhangban került sor tavaly ősszel a Giro Zrt. stratégiájának megújítására.

A megújult stratégiában megfogalmazott célok végrehajtásának egyik lépése a napközbeni elszámolási ciklusok számának jelenlegi emelése és az üzemidő meghosszabbítása. A pénzforgalom gyorsításának rövid távú célja a jelenlegi keretek maximális kihasználásával megvalósult, további fejlődés hosszabb távon az azonnali fizetési rendszer bevezetésével érhető el.

Az azonnali fizetési rendszer koncepciójának kidolgozását az MNB a Giro Zrt.-vel szorosan együttműködve megkezdte - írták.

Selmeczi-Kovács Zsolt, a Giro Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: a Giro Zrt. Igazgatósága tavaly novemberben fogadta el a társaság új stratégiáját, amelyben szerepel az azonnali átutalási rendszer hazai megvalósítása. A bevezetés előkészítő munkálatait az MNB-vel szoros együttműködésben megkezdte a Giro. Az azonnali fizetési rendszer bevezetése nagy áttörést hozhat az innovatív fizetési módok - így a mobil fizetések - hazai terjedésében, vonzóbbá téve a készpénzmentes fizetéseket. Nagy a verseny, egyre több alternatív fizetési lehetőség jelenik meg a piacon - a Giro célja, hogy központi hátteret biztosítson a könnyen, gyorsan és biztonságosan használható innovatív fizetéseknek - mutatott rá Selmeczi-Kovács Zsolt.

A vezérigazgató arról is szólt, hogy a Magyar Nemzeti Bank felelősségteljes tulajdonosként a korábbiaknál is aktívabb szerepet vár el a Giro Zrt-től a pénzforgalom fejlesztésében, hatékonyságának növelésében, továbbá a pénzügyi kultúra színvonalának emelésében. A piaci hatékonyság elősegítése céljából a Giro Zrt. 2015. január 1-jei hatállyal 20 százalékkal csökkentette az átutalások tranzakciós díjait. 2014 során számos, a stratégiájában meghatározott fejlesztésekhez kapcsolódó előkészítő munkát indított el a cég, ezek egyik első - a lakosság és a vállalatok számára is érzékelhető - eredménye a napközbeni elszámolási ciklusok számának növelése - emelte ki a vezérigazgató.

"A bevezetett intézkedésektől azt várjuk, hogy hozzájárulnak az elektronikus tranzakciók számának további növekedéséhez, ezzel növelve a pénzforgalom hatékonyságát és csökkentve a készpénzhasználat jelentős nagyságú társadalmi költségeit" - hangsúlyozta Selmeczi-Kovács Zsolt.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában