Helyi közélet

2015.09.13. 23:47

Mit jelent az, hogy új időszámítás kezdődik?

Budapest - A hónap közepétől szigorodnak a menekültekkel kapcsolatos törvények.

Budapest - A hónap közepétől szigorodnak a menekültekkel kapcsolatos törvények.

Szeptember 15-étől új időszámítás kezdődik Magyarországon, mert be lehet vezetni a tömeges bevándorlás miatt az úgynevezett „válsághelyzetet”. Ez a parlamenti többség által elfogadott jogszabályváltozás miatt válik lehetségessé.

Hármas határzár

Az ATV péntek reggeli műsorában Tuzson Bence, az országgyűlés Fidesz-frakciójának szóvivője válaszolt a kérdésekre. A politikus arra a felvetésre, hogy valóban új időszámítást jelent-e ez az intézkedés, azt mondta, hogy igen, mert a hármas határzár mindenképpen azt jelenti, hogy az ország képes lesz feltartóztatni a menekültáradatot.

– Teljes lesz a műszaki határzár, és az emberi erőforrások teljes bevetése is folyamatban van. Ennek fontos eleme a hadsereg mozgósítása, helyszínre vezénylése. Ehhez kétharmados parlamenti többség kell, ennek elfogadtatása napokon belül megtörténhet. Ezzel az emberi oldal is kiteljesül. A harmadik elem a jog. Mint ismeretes, legutóbb a Parlament elfogadta a legfontosabb változtatásokat, amelyek hozzájárulhatnak, hogy az államhatár betöltse valós szerepét.

Tájékoztatási kampány indult

A kérdésre, hogy konkrétan mi történik majd szeptember 15-étől, ha egy menekült át akar jönni a kerítésen, Tuzson Bence azt válaszolta, az ilyen cselekményt megelőzendő tájékoztatási kampány kezdődött Szerbiában, hogy a migránsok megtudják, milyen jogi következmények várnak rájuk, ha megpróbálnak illegálisan, például a kerítést megrongálva bejutni Magyarországra.

– Szerintem ez elrettentő lehet nem csak az illegális bevándorlók, hanem az embercsempészek számára is – vélekedett a Fidesz-frakció szóvivője.

– Úgy gondolom, ha nehezebb lesz a bejutás, akkor az eltereli az útvonalakat is. Lesznek aztán olyan pontok, ahol a menekültek leadhatják kérelmüket, és ezzel elindul a hivatalos eljárás. Ennek biztonságos levezényléséhez szükség van a szerb hatóságok együttműködésére, mert akinek be sem fogadják a kérelmét, azt nem engedik be Magyarországra. Következetesek leszünk abban, hogy mind a hazai, mind a nemzetközi jogszabályokat betartsuk.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában