Helyi közélet

2015.07.30. 11:35

Többet dolgoznak, de ugyanannyit keresnek

Borsod-Abaúj-Zemplén - Olvasónk nem kaphat béremelést, mert nincs további bérkategória.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Olvasónk nem kaphat béremelést, mert nincs további bérkategória.– Miért nincs a közalkalmazotti bértáblában C15-ös kategória, amikor a nyugdíjkorhatárt meghosszabbították? – kérdezte a napokban olvasónk, aki az egyik Klik-hez tartozó oktatási intézményben dolgozik. Megjegyzendő, a bértáblában a betű az iskolai végzettséget tükrözi (a C középiskolai végzettséget jelent), a mellette álló szám pedig a közalkalmazotti jogviszonyban eltöltött idő függvényében változik. Olvasónk tehát elérte a C14-et (47 éves munkaviszonya van), ebből 3 év múlva a 15-be kellett volna lépnie. De nem lépett, mert ilyen kategória nincs.

Nincs 15-ös

De vajon miért? Ezt kérdeztük Béres Ildikótól, a Pedagógusok Szakszervezete Miskolc városi titkárától, aki elmondta: még a 2011-es tárgyalásokon jelezték az érdekvédők a döntéshozók felé, hogy a nyugdíjkorhatár meghosszabbításával szükség lenne egy új kategóriára, de azóta az ügyben nem történt semmi. Így most azok a férfiak (a nők 40 éves munkaviszony után nyugdíjba mehetnek), akik 18 éves korukban kezdtek el dolgozni, nyugdíjazásukig a 14-es kategóriában maradnak. Pedig a kategóriaugrás a bérük néhány ezer forintos emelkedését jelentené.

Az érdekvédő jelezte: nemcsak ezzel spórol az állam, hanem például azzal is, hogy nem fizetnek a pedagógusoknak túlórapénzt, mivel a nevelőknek kötelező 32 órát az intézményben tölteniük. Csakhogy így nem mindig lehet megoldani a szakos helyettesítést, ezzel pedig az oktatás színvonala romlik.

Olvasónk felvetette azt is, hogy amióta a Klik átvette az iskolákat, munkaruhát sem kap. A szakszervezeti titkártól megtudtuk, a munkaruhákat és védőruhákat a Munka törvénykönyvében foglaltak alapján kell biztosítania a Klik-nek, Miskolcon a közintézmény-működtető központnak, mivel itt az iskolák működtetetését a központ végzi. Béres Ildikó megjegyezte: valamikor, évtizedekkel ezelőtt a pedagógusoknak is járt ruhapénz, amiből maximum egy blúzt lehetett vásárolni.


Duplája lett az ebédpénz

És mivel jártak még rosszul a dolgozók, amióta az állami iskolák fenntartója a Klik lett? Béres Ildikótól megtudtuk, például azzal, hogy kétszeresére emelkedett az ebéd díja. Amikor az önkormányzat volt az iskolák fenntartója, addig 4800 körüli összeget kellett fizetniük a dolgozóknak egy havi ebédért (ez önköltségi ár volt), amióta a Klik-hez kerültek, 9800 forintra ugrott az ebéd ára. Így most vannak, akik semmit nem esznek az intézményben, mások otthon főznek, és azt elviszik magukkal az iskolába, de van, aki vállalja a megemelkedett összeget is. Bár a Klik 2013-ban megígérte a kompenzálást, de ez nem történt meg, mondta az érdekvédő.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában