Helyi közélet

2015.07.26. 16:33

Milliárdok várakra, Borsodban is

Miskolc, Mogyoróska, Ónod, Regéc, Sárospatak, Szerencs, Szögliget - Megyénkbeli várak is bekerültek a várprogramba. A diósgyőri további fejlesztése már jövőre elkezdődhet.

Miskolc, Mogyoróska, Ónod, Regéc, Sárospatak, Szerencs, Szögliget - Megyénkbeli várak is bekerültek a várprogramba. A diósgyőri további fejlesztése már jövőre elkezdődhet.

Jövőre indul a Nemzeti Várprogram, már megjelent az erről szóló kormányhatározat. Országszerte 32 állami tulajdonú vár újulhat meg teljesen vagy részlegesen, a program megyénkbeli műemlékeket is érint, melyek rekonstrukciója 3 ütemben történik. A programra 25 milliárd forint uniós és állami forrást szán a kormány.

Az érintett településeken érdeklődve kiderült, az ott élők eddig is szívügyüknek érezték váruk sorsát és állapotát. A szögligeti Szádvár megóvása érdekében például egyesület alakult, melynek tagjai és az önkéntesek folyamatosan dolgoztak és dolgoznak a várromnál, mondta el lapunknak Üveges Attila polgármester. A Herman Ottó Múzeum régészei pedig feltárásban segédkeznek. Az önkormányzat, amikor csak lehetett, pályázott, ami szintén hozzájárult az állagmegóváshoz. A polgármester jelezte: természetesen nagyon örülnek, hogy Szádvár bekerült a programba. Szeretnének valamilyen látványelemet felépíteni, tornyot vagy kilátót, valamint a várhoz vezető utat rendbe tenni. Szükség lenne parkolóra és szolgáltatóegységekre is. Számításaik szerint mindehhez 500 millió forint kellene.

Palotaszárny

Regéc vára szintén a harmadik ütemben újulhat meg. Itt is munkák folynak már régóta. Bakos Ferenc polgármester elmondta, egy 500 milliós pályázatnak köszönhetően jelenleg is folyik az építkezés a várban, a településen pedig egy látogatóközpontot alakítanak ki. További terveik között szerepel, hogy visszaépítenék a palotaszárny egy részét, és a vár helyiségeit szeretnék programokkal, funkcióval megtölteni. Tehát a további támogatás nagyon jól jönne.

A sárospataki Rákóczi-vár is tovább épülhet-szépülhet a program keretében. Aros János polgármestertől megtudtuk, szeretnék feltárni a külső várfalat és a műemlék környezetét rendbe tenni. Ő úgy tudja, 1-1,2 milliárd forintot kapnak majd erre. Számukra is fontos a vár, hiszen a település turizmusfejlesztésének egyik alappillére.

ÉM-HE


A várak

A Nemzeti Várprogram keretén belül megújuló megyénkbeli várak:

  • Első ütem (2016): Diósgyőr
  • Második ütem (2017): Szerencs
  • Harmadik ütem (2017-2018): Ónod, Mogyoróska, Sárospatak, Szögliget, Regéc
  • Egy vár maximum 1,5 milliárd forint támogatást kaphat, amennyiben világörökségi helyszínen van, akkor ez az összeg 3 milliárd forintra emelkedhet.


    Mi épülne Diósgyőrben? Várfal és vizesárok

    A Diósgyőri vár további fejlesztése a Nemzeti Várprogram első ütemében szerepel, azaz már jövőre elkezdődhet. A megújult várat tavaly augusztusban adták át, több mint 2,7 milliárd forintból építették újjá. Korábban feltett kérdéseinkre válaszolva az önkormányzati szóvivő jelezte: a további támogatásból szeretnék visszaépíteni a várfalat, vízzel megtölteni a várárkot, valamint tervben van a műemlék környezetének rendezése is. A Nemzetgazdasági Minisztériumtól megtudtuk: a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program kereteiből maximum 1,5 milliárd forint támogatásban részesülhet a Diósgyőri vár.


    Miskolc, 2015. július 19., vasárnap (MTI) - Szent Hedvig ereklyéje került Krakkóból a magyar királylány és lengyel királynő tiszteletére fölszentelt diósgyőri vár kápolnájába, ahol vasárnaptól a látogatók és zarándokok egyaránt megtekinthetik - tájékoztatta a vár sajtóreferense az MTI-t. tovább »

    Miskolc - A Diósgyőri vár szeretné kényelmesebbé tenni a jegyvásárlást: csatlakoztak egy online jegyvásárlási rendszerhez. tovább »

    Budapest, 2015. június 30., kedd (MTI) - Elfogadta a kormány a Nemzeti Várprogramot, amelynek keretében országszerte 31 vár teljes vagy részleges felújítása történik meg a következő években - jelentette be L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára kedden Budapesten. tovább »

    Regéc, 2015. május 12., kedd (MTI) - Ősszel fejeződik be az egykor a Rákócziak sasfészkének is nevezett regéci vár felújítása, amelyre az önkormányzat pályázaton mintegy félmilliárd forintot nyert - közölte a önkormányzat az MTI-vel. tovább »

    Hollókő, 2015. május 7., csütörtök (MTI) - Átadták a felújított középkori várat Hollókőn csütörtökön. A majdnem egy évig tartó munka eredményeként látogathatóvá vált a 700 éves vár Öregtornya, a felső várban visszaállították a 13. századi konyhát, ebédlőt és várúri lakrészt, az alsó várban pedig a 16. században épült gazdasági épületeket állították helyre. tovább »

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában