Szent Hedvig ereklyéje került a diósgyőri vár kápolnájába

Akt.:
Szent Hedvig ereklyéje került a diósgyőri vár kápolnájába
Szent Hedvig ereklyéje került a diósgyőri vár kápolnájába
Miskolc, 2015. július 19., vasárnap (MTI) – Szent Hedvig ereklyéje került Krakkóból a magyar királylány és lengyel királynő tiszteletére fölszentelt diósgyőri vár kápolnájába, ahol vasárnaptól a látogatók és zarándokok egyaránt megtekinthetik – tájékoztatta a vár sajtóreferense az MTI-t.

A kápolnát a diósgyőri vár felújítást követően 2014-ben szentelték fel Szent Hedvig tiszteletére.

Nagy Lajos király legkisebb lányának emléknapját a katolikus egyház július 18-án tartja, szombaton a várban búcsúi szentmisével emlékeztek meg a lengyel nép által nagy becsben tartott szentéletű magyar királylányról. A szertartás helyszíne a vár Lovagterme volt, ezt követően helyezték el Szent Hedvig csontereklyéjét a kápolna oltárában található ereklyetartóban – közölte Boronkai Edina.

Szent Hedvig 1374-ben Magyarországon született, Nagy Lajos magyar és lengyel király, valamint Erzsébet boszniai hercegnő harmadik gyermekeként. Hedviget a magyar trónra szánták, de a király halála után az özvegy Erzsébet királyné és a nemesek az idősebb leányt, Máriát ültették a magyar trónra, Hedviget pedig a lengyel trónra rendelték.

Palánki Ferenc egri segédpüspök a szertartáson arról szólt, hogy az ereklye Stanislaw Dziwisz krakkói érsek, bíboros jóvoltából érkezett Diósgyőrbe. Reményét fejezte ki, hogy Szent Hedviget az ereklyének köszönhetően Magyarországon is jobban megismerik majd.

– MTI –