Helyi közélet

2015.07.04. 20:45

A vízi turizmus fejlődését várják az új minősítő védjegytől

Borsod-Abaúj-Zemplén - Egy-négy lapátot kaphat egy vízi megállóhely a most bevezetett rendszerben, amelyre pályázni lehet.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Egy-négy lapátot kaphat egy vízi megállóhely a most bevezetett rendszerben, amelyre pályázni lehet.

A Nemzetgazdasági Minisztérium vezette be a Lapátos vízi megállóhely-minősítési rendszert, a működtetésében a szakmai partner a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, a cél pedig az, hogy a minősítés hatására a vízi megállóhelyek üzemeltetői, tulajdonosai fejlesszenek.

Első körben 12-en nyertek el minősítést, de a pályázatok beadása és az elbírálás folyamatos. Megyénkből már az első tucatban szerepelt a Diósgyőri Kajak Sport Club a megállóhelyével és két lapá­tos minősítést nyertek el. Slisz Béla elnök azt mondja, minden olyan lehetőséget meg kell ragadni, amely segít az előrelépésben és a két lapáttal is elégedettek. Bár 24 millió forintért fejlesztettek a közelmúltban, de van még hová javítani a Csorba-tavi telepet, amihez elképzeléseik is vannak. A vízitúrázók számára nem csak cél, hanem átszálló-, pihenőhely is lehetne a Tisza és a Sajó között.

Nagyon hasznos kezdeményezésnek tartja a minősítés bevezetését Béke László, a Tiszaújvárosi Kajak-Kenu és Sárkányhajó Egyesület elnöke. Mint mondja, ami a turizmus fejlesztését és a Tisza adottságainak jobb kihasználását segíti elő, az mindenképpen támogatandó kezdeményezés. Ezért is gondolták úgy, hogy megállóhelyükkel ők is pályáznak – a napokban el is bírálták a minősítésüket.

– A mi szolgáltatásunk jelenleg az egy lapátos minősítést érdemelte ki, amely két kedvező hírt jelent: elértük az első szintet, és innen lehet továbbfejlődni egészen a 4 lapátos szintig! – mondja az elnök. A vízi turizmus fejlesztését azért is tartja fontosnak, mert ha nő a vízi turisták száma, az pozitív hatással lehet a vízi sportokra is.

Tervezik a pályázást

Még csak tájékozódnak az új minősítésről és tervezik a megpályázását Bodrogkisfaludon, a Kalóz Kikötőben. A vízi turizmusra szakosodott kikötőben nemcsak megállni, kikapcsolódni, de vízi járműveket bérelni is lehet, például egyedülálló vízi mounten bike-okat is. Endrész László tulajdonos azt mondja, az utóbbi években jelentősen csökkent a turisták, túrázók száma a vízfolyásokon megyénkben. Ezért mindenképpen támogatandóak azok a kezdeményezések, amelyek ezen a helyzeten javítanának.

ÉM-HI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában