Helyi közélet

2015.07.11. 12:34

"A Hegyalja Fesztivál ezen a néven megszűnt létezni"

Tokaj - Tokaj polgármestere szerint más irányban kell elindulnia Tokajnak és Rakamaznak.

Tokaj - Tokaj polgármestere szerint más irányban kell elindulnia Tokajnak és Rakamaznak.Pár nappal ezelőtt jelentették be a szervezők, elmarad a Hegyalja Fesztivál utódjának tartott, még csak szervezés alatt álló Borsodi Kingdom of Hegyalja fesztivál, ami kétségtelenül hátrányosan érinti a térség vállalkozóit.

Veszteség

– Nem csupán őket, bár a helyi vállalkozók összességében biztos több tízmilliós elmaradt bevétellel számolhatnak – mondja Posta György, Tokaj polgármestere –, de az önkormányzat is elesik attól a bevételtől, amelyet a kollégiumban elszállásolandó turisták nálunk hagytak volna. Az viszont ezzel most már bizonyossá vált, hogy a Hegyalja Fesztivált ilyen, vagy hasonló néven nem lehet újjáéleszteni, a Hegyalja Fesztivál ezen a néven megszűnt létezni. Már nem húzónév a fiatalok számára, ráadásul többszörös hátrányban szenved az, aki ebben a régióban akar fesztivált szervezni.

Egymáshoz idomulva

Posta György nem ért teljesen egyet azzal, hogy a fesztiválozók összetétele sem tett túl jót a város hírnevének.

– Az első években felkészületlenül érte a várost a hozzánk is átcsapó tömeg és annak összetétele. A rendőrség sem volt felkészülve ekkora tömeg kezelésére. Azt azonban tudomásul kell venni, hogy egy, a turizmusból élő városban igenis előfordul az, hogy az ide érkezők közül néhányan leülnek az utcán és úgy esznek; hogy nem akkor fekszenek le aludni, amikor a városlakók ezt szeretnék. Azonban egyrészt megtanultunk ezzel együtt élni, egymáshoz szelídült a fesztiválozók tömege és a város, ráadásul a rendőrség is felkészült ezekre a napokra, a fontosabb gócpontokban ott voltak, és pillanatok alatt rendet teremtettek, ha szükség volt, ezenfelül pedig a fesztiválozók összetétele is fokozatosan megváltozott. Egyre többen jöttek hozzánk olyanok, akik a szállodákban, a vendégházakban foglaltak maguknak szállást, akik napközben felkeresték a borászatokat, hogy borkóstolókon vegyenek részt, akik idomultak a városhoz. Nem a fesztiválozókkal volt a baj, hanem a fokozatosan szűkülő keretekkel, és – bár ezt nem tudom, csak sejtem – a támogatók elmaradása miatt történt az, hogy a korábbi szervezők feladták.

Új brand

Az elmaradt fesztivál helyett idén nem tervez pótlásként semmit az önkormányzat, de már elkezdtek gondolkozni a jövőbeli lehetőségeken.

– A napokban találkozom a rakamazi polgármesterrel, hogy elkezdjünk gondolkozni azon, mit lehetne beépíteni a két város életébe a fesztivál helyett. Elsősorban meg kell határoznunk, melyik az a célközönség, amelyet meg akarunk szólítani és csak utána azon gondolkozni, mit tudunk nekik nyújtani. Az biztos, hogy mi a Fesztiválkatlant szeretnénk – mint brandet – felépíteni. Kelet-Magyarországon nincs még egy ilyen szabadtéri színpad, amely ehhez hasonló infrastruktúrával rendelkezne. Erre akarjuk a figyelmet felhívni, ezt szeretnénk leginkább élettel megtölteni. Idén is mi adjuk a helyszínét a Crescendo Nyári Akadémiának, ami szintén egy zenei fesztivál. Maga a városháza is biztosít egy próbatermet, ahol egész nap szólni fog a zongora. Meggyőződésem, hogy egy turista egész más érzéssel gondol majd a városunkra, ha séta közben zeneszót hall kiszűrődni a falak mögül. Erősen gondolkozunk egy utcazenére épülő fesztiválban, hiszen a város számtalan ideális helyszínt kínál erre, és a közönség maga döntheti el, milyen stílusú zenét szeretne leginkább hallgatni, mindezt azzal, ki előtt hajlandó megállni. Ez a kisvárosi jelleg az ilyen típusú fesztiválokra ideális lehet. Ráadásul egyre nagyobb szerepet vállalunk a Zempléni Fesztivál megrendezésében is a helyszíneket adva. Már kezdeményeztem a fesztivál szervezőinek, közösen lobbizzunk a Fesztiválkatlant is bevonva nagyobb támogatásért, hiszen olyan zenei élményt kínálhatunk páratlan helyszínekkel kiegészítve, amely egyedülálló lehet az egész országban. Ehhez azonban el kell hitetnünk a döntéshozókkal, hogy a Zempléni Fesztiválnak nem csökkenteni, hanem igenis növelni kellene a támogatottságát.

A kemping felszámolása volt a kezdet

Tokaj polgármestere szerint a kemping felszámolásával ásták meg a fesztivál sírját.

– Könnyebb egy fesztivált egy kempingre rászervezni, mint egy fesztiválra egy kempinget. Amíg megvolt a Tisza kemping, addig volt egy hangulata a fesztiválnak. Már öt nappal a nyitónap előtt jöttek a fiatalok, foglalták a jó helyeket, onnan várták a fesztivált, a koncertek után oda tértek vissza. Amikor a kempinget ledózerolták, akkor kezdett el szerintem halódni a fesztivál. Az utóbbi években mindig a kaszálóra terelték ki a tömeget, elment a hangulat, nem volt meg az a fesztiválos romantika, hogy a fák alól, az árnyékból indultak el a színpadok felé a fiatalok. Az infrastruktúra hiánya egyre nagyobb kihívás elé állította a szervezőket. Ráadásul a legnagyobb fesztiválok sem élnek meg pusztán a belépőjegyek eladásából. Csak meg kell nézni, a legnagyobb magyar könnyűzenei fesztiválok is milyen szponzori háttérrel és mekkora állami támogatással képesek csak eredményesek lenni. Ez a régió is megérdemelné a támogatást, különös tekintettel arra, hogy itt még a gazdaság sem annyira élénk, mint az ország szerencsésebb területein, itt a turizmus jelentené a kitörési lehetőséget.


Kapcsolódó cikkek:

Tokaj, Rakamaz, Bőcs, Budapest - Az utolsó napokban mondták le a szervezők a többnapos rendezvénysorozatot. tovább »

Tokaj, Rakamaz - Hivatalosan is bejelentették, hogy elmarad Tokaj-Rakamazon a július 15-19-re tervezett Kingdom of Hegyalja. A négy fesztiválterületből három nem áll rendelkezésre, ezért a szervezők úgy döntöttek, nem rendezik meg a fesztivált az eredeti területen, de még dolgoznak azon, hogy néhány koncertet más helyszínre átszervezzenek. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában