Helyi közélet

2015.06.21. 13:51

Egyesek bugyiban, mások anélkül

Miskolc - Vajon mi vár a diákokra az idei gólyatáborokban? A szabályokat mindenesetre szigorították.

Miskolc - Vajon mi vár a diákokra az idei gólyatáborokban? A szabályokat mindenesetre szigorították.

– A gólyatábor általában arról szól, hogy egy hétig isznak a fiatalok, és hogy a felsőbb évesek szívatják, majd jól kiröhögik a gólyákat. Ezzel nem lehet mit tenni, ez több száz éves hagyomány – mondta lapunknak Veres Mónika miskolci gimnazista, aki még a szóbeli érettségire készül, de már gyakran gondol az egyetemi évekre és az azt megelőző gólyatáborra. Hallott a korábbi, gólyatábori botrányokról, de ő az ismerőseitől úgy tudja, hogy ha valaki nem akar megalázó feladatokat csinálni, arra nem kényszeríthetik. Egy volt iskolatársa mesélte, hogy az egyik budapesti egyetemen az a csapat kapta a legtöbb pontot, amelyik a legtöbb ruhadarabot vette le magáról. A vetkőzés fehérneműig ment általában, de aki akkorra már többet ivott a kelleténél, ennél is tovább ment.

Szabályozzák

A gólyatáborokban történt nemi erőszak miatt ebben az évben a felsőoktatási törvényben szabályozzák a gólyatáborok szervezését. „Fontos, hogy ez év augusztusára olyan rendszer jöjjön létre, amely átlátható, és garantálja az emberi méltóságot”, jelentette ki az emberi erőforrások minisztere.

Más lesz-e az idén a Miskolci Egyetem gólyatábora, mint az elmúlt években? – kérdeztük Jedlicska Tibortól, az intézmény hallgatói önkormányzatának elnökétől. Megtudtuk tőle, a törvényben előírtakat ők már korábban teljesítették, tehát a gólyatábor szervezése mint a hallgatói önkormányzat feladata már szerepelt az egyetem szervezeti és működési szabályzatában, és a szervezők korábban is feleltek a gólyatáborban történtekért. Nevük és telefonszámuk nyilvános volt, ebben az évben előreláthatóan az egyetem HÖK elnöksége vállalja a felelősséget a gólyatáborért.

Megjegyezte: nem tagadja, hogy voltak olyan feladatok, melyek ivásra ösztönöztek, de ezt soha nem tették kötelezővé. Töményet pedig nem adnak a fiataloknak, csak sört és bort, de ez sem jellemző minden karra. Korábban történt olyan, hogy elvitt egy diákot a mentő, de nem azért, mert kényszerítette valaki az ivásra, hanem azért, mert ő maga nem tudta, hol a határ.

Az emberi méltóságot sértő feladatokról az elnök elmondta, lista nincs arról, hogy mik tartoznak ide, de ezt maguktól is el tudják dönteni.

– Az eddigieknél is fokozottabb figyelmet fordítunk a gólyákra és a szervezésre – tette hozzá.

ÉM-HE


Így módosítottak

A felsőoktatási törvény módosításában tisztázták a felvett, de még be nem iratkozott hallgató és az egyetem jogviszonyát.Az egyetemi szervezeti és működési szabályzatokban (szmsz) ezentúl ki kell térni a gólyatáborok szervezésére is.

A gólyatábor szervezője személyesen felel a táborért, az ott megrendezett programokért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában