Helyi közélet

2015.02.20. 22:43

Számháború: mégsem annyi lesz a vas?

Miskolc - A környéken élők lapunkból tudták meg, hogy a Gábor Áron utcai fémfeldolgozót fejleszteni szeretnék.

Miskolc - A környéken élők lapunkból tudták meg, hogy a Gábor Áron utcai fémfeldolgozót fejleszteni szeretnék.A hírnek nem örültek, hiszen a telep már most is gondot okoz az ott élőknek. Attól pedig egyenesen rettegnek, mi lesz, ha a cég növeli kapacitását. A lapunkban is megjelent önkormányzati közlemény ugyanis arról szól, hogy az Éltex Kft. bővítést tervez, éves szinten 9500 tonna fém feldolgozására kértek engedélyt. A cég azonban határozottan cáfolta, hogy ekkorára növelnék kapacitásukat, azt mondják, csupán a törvényi szabályozás miatt jelölték meg ezt a mennyiséget.

Csütörtökön a Gábor Áron utca lakóival és a környéken élőkkel találkoztunk, akik másfél hónappal ezelőtt aláírásgyűjtésbe kezdtek a telep ellen. Most azt mondják, ha bővítik a tevékenységet, még nagyobb lesz a tiltakozás.

„62 éve itt élek, valamikor kertváros volt, a város szíve, ma nyomortelep” – panaszkodott Dancs Anna. Beszélgetésünk alatt szinte öt percenként hajtottak át a teherautók a kis utcákon és álltak be a telepre. „Ez megy egész nap, de éjszaka is. Nem lehet szellőztetni, kiteregetni a ruhákat” – mondta. Azt, hogy a tevékenység hangos, csak másodlagos problémának nevezte, sokkal inkább zavarja, hogy a teherautók felhordják a sarat, tönkreteszik az utat. Úgy véli, ha évente 9500 tonna vasat szállítanak be, még rosszabb lesz a helyzet, még több autó jön, amit nem bír el ez a környék.

Nem lesz annyi

Lengyel József is hasonlókat mondott, kiegészítve azzal, hogy felháborítónak tartja, hogy őket senki nem tájékoztatta a beruházásról. Szomorúan mutatta az úton tátongó kátyúkat, illetve azokat a lyukakat, amiket egykor aknafedő takart. „Ami vasból van, azt ellopják, de a kertekben is mindennapos a betörés” – tette hozzá. Sokak szerint a tolvajoknak nem kell messzire mennie, mert a fémtelepen le is tudják adni a vasat.

Megkerestük az Éltex Kft.-t is. Vermes Péter igazgató elmondta, lapunk Facebook-oldaláról már értesült arról, hogy a lakók nem örülnek a bővítésnek. Éppen ezért szerette volna tisztázni az ügyet. Először is cáfolta, hogy évi 9500 tonna vas feldolgozására bővítenék tevékenységüket. „Felmerült az igény kapacitás-növelésre, ehhez azonban új engedélyre van szükség. A törvényben meghatározott felső határ ez a 9500 tonna, ezért – mivel öt évre szól egy engedély – ezt céloztuk meg. A valós szám azonban körülbelül 2000 tonna lenne évente, ami 800–600-al több mint amennyit most dolgoznak fel csarnokunkban” – magyarázta. Kijelentette: látva, érzékelve a lakossági félelmet, felháborodást, az engedélyben megjelölt mennyiséget lecsökkentik, 3500 tonnára kérik meg a hatósági papírokat. Az igazgató azonban hangsúlyozta, tevékenységük még ezt a mennyiséget sem meríti majd ki.

Az út rossz állapota kapcsán elmondta, az ő autóik nem szállítanak akkora mennyiséget, ami tönkre tehetné az aszfaltot, de bizonyos mennyiségnövekedés mellett vállalnák az útfelújítást is. Azt pedig, hogy a környékről ellopott vasat ők vennék át, határozottan cáfolta. Elmondta: ők ipari szolgáltatást folytatnak, magánszemélytől nem vesznek át fémet. Vermes Pétertől azt is megtudtuk, február 25-én közmeghallgatást tartanak a témában.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában