Helyi közélet

2015.01.22. 14:04

Ahol a panel közelít a téglához

Borsod-Abaúj-Zemplén - Emelkedtek ugyan az ingatlanpiaci árak, de megyénk még mindig a sor végén kullog.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Emelkedtek ugyan az ingatlanpiaci árak, de megyénk még mindig a sor végén kullog.Meglepően magas, közel 10 ezer ingatlan adás-vétellel zárta az évet az ingatlanpiac decemberben. Azért meglepő, mert a szakemberek szerint az év utolsó hónapja gyenge szokott lenni. 2013 decemberében például csupán 5768 ingatlan cserélt gazdát. Ráadásul nemcsak az adás-vételek száma emelkedett, de az árak is. A tavalyi utolsó negyedévben a 2008-as válság előtti árakon értékesítették az ingatlanokat. Persze ez a fellendülés elsősorban a fővárosra, illetve Nyugat-Magyarországra jellemző, de megyénkben is érezhető volt, hogy megmozdult az ingatlanpiac. Igaz, az árak tekintetében – az országos átlaghoz képest – még mindig a sor végén kullogunk.

„Megyénkben elsősorban a kisebb lakások frontján éreztük a piac fellendülését, főleg a 2,5–10 millió forint közötti ingatlanokat keresték” – mondta az Észak-Magyarországnak Hausel László ingatlan-értékbecslő. Hozzátette: a tavalyi első negyedévben a válság utáni árcsökkenés is megállt. Jelentős emelkedésről nem beszélhetünk, csak a főváros egyes kerületeiben, nálunk minimálisan emelkedtek az árak.

Az ingatlanos fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a kereslet is egészségesebb lett. „Ma már nem csupán befektetési céllal vásárolnak lakásokat, hanem a normál vevők is megjelentek, akik azért vesznek ingatlant, hogy ténylegesen odaköltözzenek” – magyarázta.

Félszocpol

Mi az oka a fellendülésnek? – kérdeztük. „A 2008-as válság óta tavalyhoz képest eltelt hat év, az emberek megfontoltabbak lettek. Illetve a megtakarítások most értek be, de az is jellemző, hogy forint alapú hitelt újra mernek felvenni a vásárlók” – válaszolta. Hozzátette: „Ebben az évben nagy fordulatot hozhat, ha július elején bevezetik a használt lakásokra is felhasználható félszocpolt. Egyelőre nincsenek konkrétumok, de azt hallani, hogy lesz ilyen intézkedés.”

Hausel László azt az országos adatot is megerősítette, miszerint a panelek ára visszazárkózott a téglalakásoknál tapasztalt szintre. „Ez az emelkedés kizárólag a panelprogramos lakásokra értendő. Hiszen ezek energetikailag rendben vannak, költséghatékonyak és nem utolsósorban tervezhető is a rezsijük” – sorolta.

Az olcsóbb, kisebb kelendőbb

A panel- és téglalakások árkiegyenlítődése megyénkre is jellemző, de a négyzetméter per árak tekintetében az országos lista végén vagyunk. Összegszerűen: 100 ezer forint per négyzetméteres átlagárat írnak megyénkre. Az ingatlan-értékbecslő azonban arra figyelmeztet, ezzel az összeggel óvatosan bánjunk, hiszen adtak el 60 ezer, illetve 135 ezer négyzetméteres áron is panellakást.

„Lehet érezni az ingatlanpiac fellendülését, de nem olyan mértékben, mint az ország másik felén” – ezt már Szabó István ingatlanos szakember mondta. Szerinte elsősorban az olcsóbb, kisebb családi házakat keresik, úgy 10 millió forint értékben, de azt is megerősítette, hogy a panellakások ára is emelkedett valamennyit. „Van, aki hallva az emelkedésről szóló híreket, irreálisan megemelte az árat, de erre persze nincs vevő a piacon” – fogalmazott.

Azt is elmondta, már az Avason is érezhető pici mozgás, de azért még nem erre a részre jellemző. „A nagyobb értékű ingatlanokra azonban továbbra sincs kereslet, áll a piac” – tudtuk meg.

ÉM-NSZR


Eddig hiába

Török István örül, hogy van némi mozgolódás az ingatlanpiacon, hiszen hat éve árulja családi házát, eddig nem sok sikerrel. „Az elmúlt év második felében azt tapasztaltam, hogy valóban többen érdeklődnek, de egyelőre még nem sikerült vevőt találnom. Jó hír, hogy van elmozdulás, családi okok miatt, most már egyre sürgetőbb, hogy eladjuk az ingatlant” – mesélte.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában