Helyi közélet

2014.11.03. 08:06

Kik lesznek Miskolc alpolgármesterei?

Miskolc - Leteszik az esküt Miskolc új önkormányzati képviselői és az újra megválasztott polgármester.

Miskolc - Leteszik az esküt Miskolc új önkormányzati képviselői és az újra megválasztott polgármester.Hétfőn tartja alakuló ülését a miskolci testület. Nem is akárhol, az ünnepélyes ceremóniának a Diósgyőri Vár lovagterme ad otthont délelőtt 11 órától, előtte pedig – 10 órától – a Diósgyőri Evangélikus templomban ökumenikus istentiszteletet tartanak. Az ülésen a képviselőkkel együtt esküt tesz dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere és az alpolgármesterek. Információnk szerint újra három alpolgármestere lesz a városnak, hogy kik ők, egyelőre nem sikerült megtudnunk. Annyi biztos, hogy az új testület négy frakcióból áll majd: Fidesz, KDNP, MSZP és a Jobbik. Hogy kik lesznek a frakcióvezetők, az egyelőre az MSZP esetében biztos: dr. Simon Gábort választották meg. A Fidesz frakciója hétfőn ül össze, hogy ezt eldöntse.

Tovább építkeznek

Az alakulóülés előtt arról kérdeztük a képviselőket, mit várnak a következő öt évtől. „A négy évvel ezelőtt megkezdett munkát folytatni kell, továbbépítjük a várost, befejezzük az elkezdett fejlesztéseket, például Miskolctapolcát” – kezdte Soós Attila (Fidesz) önkormányzati képviselő. Azt is elmondta: a következő ciklusban egyértelműen a turizmus fejlesztése lesz a prioritás. „Abban hiszek, hogy Miskolcot mindenki számára élhetővé, komfortossá kell tenni. A testületnek pedig nemcsak támogatnia kell ezeket az elképzeléseket, de kezdeményezőnek is kell lennie, lobbierőkét kell működnie” – fogalmazott. Soós Attila szerint a cél, hogy Miskolc újra a második legnagyobb város legyen hazánkban, de legalábbis jussunk előrébb a rangsorban.

Molnár Péter (KDNP) elmondta: „Az előttünk álló ötéves ciklusban folytatni szeretnénk a 2010-ben megkezdett városépítő munkát. A Fidesz-KDNP szövetség az elmúlt években konszolidálta a várost, a szocialisták által súlyosan eladósított önkormányzat adóssága lenullázódott, a közrend, a szociális gondoskodás, a munkahelyteremtés területén sokat léptünk előre. De most tovább kell építkezni. A KDNP ezt fogja szorgalmazni. Továbbra is áldozni kell a közbiztonságra, hogy a jogtisztelő miskolci lakosok nyugodtan élhessenek. Folytatni kell a város építését, szépítését, a közintézmények felújítását, a közlekedés, az úthálózat fejlesztését.”

Dr. Simon Gábor, az MSZP már megválasztott frakcióvezetője azzal kezdte, amit 2010-ben is mondott: „Nem a városvezetés ellenzéke, hanem partnerei szeretnénk lenni, hogy Miskolc fejlődhessen.” Hozzátette: továbbra is nyitottak, konstruktívak lesznek azokban a kérdésekben, amelyek Miskolc fejlődését, jövőjét szolgálják. „Szeretnénk, ha bővülne a munkahelyek száma, hogy ne hagyják el még többen Miskolcot, illetve, akik elhagyták, hazatérhessenek. A fejlesztések esetében pedig jobban ki kell aknázni az uniós források nyújtotta lehetőségeket, mint az elmúlt ciklusban. Mindezek mellett frakcióm azon lesz, hogy a városban lévő szociális különbségek csökkenjenek” – fogalmazott.

Keményen, de konstruktívan

Jakab Pétertől (Jobbik) pedig a következő választ kaptuk: „Miskolc elkövetkezendő öt évét az fogja meghatározni, hogy a Fidesz továbbra is visszaél-e az abszolút többségével: továbbra is mellőzi-e a miskolciakat a saját városukban, tovább folytatja-e a város elgettósítását, vagy épp a miskolci vállalkozások kivéreztetését. A Jobbik az eddigi két képviselő helyett ötfős frakcióval konstruktív, de kemény politizálással fogja kijózanítani a hatalmi mámortól láthatóan megrészegült kormánypártot. A városunkban zajló negatív folyamatokat fékezni fogjuk, a törvénytisztelő többség számára markáns képviseletet fogunk biztosítani.”

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában