Helyi közélet

2014.11.03. 17:20

A borsodbótaiakat összehozza a pályázat

Borsodbóta - Sikeres időszakot élnek a kis hegyháti település lakói, akik többfajta képzésen vesznek részt.

Borsodbóta - Sikeres időszakot élnek a kis hegyháti település lakói, akik többfajta képzésen vesznek részt.

A Borsodbótai ÖTTE Egyesület "A fenntartható zöldfoglalkoztatás Borsodbótán" című projektje keretében toleranciaerősítő programot, a munkavállalók fórumát rendeztek a településen. Ebből az alkalomból a Borsodbótai IKSZT (Közösségi Ház) zsúfolásig megtelt a képzésben résztvevő emberekkel, projekt megvalósítókkal, segítőkkel, önkormányzatok és civil szervezetek képviselőivel, munkáltatókkal.

Gulyás János projektmenedzser részletesen bemutatta a két éves időtartam alatt megvalósítandó képzési és foglalkoztatási program eddig elért eredményeit, a további időszak feladatait, valamint a projekt zárását követően várható teendőket. Örömmel nyugtázta, hogy a képzési szakaszban mind az 50 fő teljesítette a követelményeket, és különböző szakképesítést szereztek. Harmincan tetek sikeres OKJ-s erdőművelő, fakitermelő, és motorfűrészkezelő vizsgát, 10 fő emelőgépkezelő végzettséget szerzett (közülük 5 fő tehergépjárművezető, 5 fő mezőgazdasági vontatóvezető vizsgát szerzett), 10 fő pedig vállalkozási ismeretekre tett szert. A projekt része 20 fő 9 hónapos foglalkoztatása, amely során az általuk telepített erdőt művelik, illetve állami és magán erdészetek részére végeznek erdőművelést, fakitermelést, apríték előállítást és értékesítést. Jelentős eredménynek nevezte, hogy a projektben résztvevő 50 fő közül jelenleg is 29 fő rendelkezik munkahellyel.

Példaértékű

Gyarmathi Mihály az OFA Közhasznú Nonprofit Kft. mentora példaértékűnek ítélte meg a projekt lebonyolítását. Külön eredményként értékelte, hogy a célcsoporttagok, valamint Borsodbóta és Sáta községek önkormányzatai megalakították a Bóta-Sáta Szociális Szövetkezetet, amely a projekt eredményeire alapozva foglalkoztatási lehetőséget biztosíthat a térségben. A projekt megvalósításában résztvevő szakemberek tájékoztatást adtak a további időszak feladatairól, bemutatva azt a tevékenységüket, amelyek segítik a célcsoporttagok további felkészülését, munkahelyi elhelyezkedésük segítését. A projektben résztvevő külső, erdészeti munkavégzésben jártas szakemberek a munkavállalási lehetőségekről adtak tájékoztatást. A rendezvény jelentőségét mutatta, hogy azon az OFA szakemberein kívül részt vett az Ózd Járási Hivatal vezetője, a Munkaügyi Központ vezetője, a Sajóvölgye Takarékszövetkezet elnöke, és az Erdészeti Szakszolgálat képviselője is.

ÉM-ME

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában