Helyi közélet

2014.08.02. 13:32

Nem gyümölcsöző a (helyi) viszony

Borsod-Abaúj-Zemplén - Finnországban lehet, hogy hamarabb találunk borsodi almát, mint a Búza téren.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Finnországban lehet, hogy hamarabb találunk borsodi almát, mint a Búza téren.Az őstermelői piacon apró, sárga paradicsomra bukkanunk, amin jól látszik, hogy reggel még a kertben kezdte a napot. A formára nem tökéletes paprikáról is lerí, hogy nem a bevásárlóközpontok polcaira szánták. És abban is biztosak lehetünk, ez itt termett a megyében, itt a közelben, valamelyik kiskertben. Ezt érdeklődésünkre meg is erősíti az árus, akitől megtudjuk, kora reggel maga szedte le az apró, gyönyszerű paradicsomokat és az illatos paprikát. És azt is elmondja, termel mást is, persze nem nagy mennyiségben. „Inkább a családnak, meg valamennyit eladásra, csak hogy kiegészítsem a nyugdíjam” – teszi hozzá.

Ha tovább sétálunk a piacon, gazdag az áruválaszték. Hibátlan paradicsomok, paprikák, gyümölcsök pihennek a ládákban. Látszik, itt a barack- és kukoricaszezon, meg persze a dinnye ideje. De hiába keresgélünk, ezekből már nem találunk olyat, amelyet megyénkben termeltek volna. Pedig a kereskedők is jobban örülnének, ha helyben lenne, aki megtermeli nekik az árut – osztják meg velünk.

„Inkább a Nyírségből és Szeged környékéről érkezik a zöldség, gyümölcs, megyénkből szinte semmi” – ezt már Nagyné Latesz Ágnes kereskedő mondja. Hogy miért van ez így, nem tudja, de neki is jobb lenne, ha nem kellene messze utazni az áruért.

„Tavaly majdnem mindennap jártunk a szegedi nagybanira, két hónap alatt közel 1,5 millió forintba került az üzemanyag, ezt megspórolhattuk volna” – fogalmaz. Azt is megtudtuk, hogy a miskolci nagybanira is a Nyírségből, Szegedről szállítanak, a dinnye pedig Medgyesegyházáról érkezik.

Dinnyétlenül?

Az utóbbi kapcsán felvetjük, hogy mi lett a helyi dinnyeföldekkel, hiszen korábban az útmentén gyakori volt, hogy közvetlenül árulta a termelő. Nagyné Latesz Ágnes szerint ma már kevés ilyen van, és amit termelnek, az sem sok, eladják helyben.

Ezzel Szabadfalvi László, a megyei agrárkamara főfalugazdásza is egyetértett, így fogalmazott: „Nem vagyunk egy dinnyetermelő megye.” Ő is Medgyesegyházát hozta példaként, ahonnan a hazai dinnyemennyiség háromnegyede származik.

Részletek a szombati Észak-Magyarországban.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában