Helyi közélet

2014.08.19. 15:40

Jegyzet: Őrület

<em>Egy „villamosos gyilkosság” kellett ahhoz, hogy ismét terítékre kerüljön „a Lipót” (a volt OPNI teljes nevén Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet), illetve a hazai pszichiátriai ellátás ügye</em>. <strong>Szalóczi Katalin jegyzete</strong>.

Egy „villamosos gyilkosság” kellett ahhoz, hogy ismét terítékre kerüljön „a Lipót” (a volt OPNI teljes nevén Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet), illetve a hazai pszichiátriai ellátás ügye. Szalóczi Katalin jegyzete.A Lipótot az akkori Gyurcsány-kormány ideje alatt szüntették meg, arra való hivatkozással, hogy a betegek zöme járóbeteg-ellátás keretében is kezelhető. Ez a kifogás már akkor is sántított, hiszen a pszichiátriai betegek jó részének, köztük a skizofréneknek, nincs betegségtudatuk, márpedig orvoshoz önszántából az jár, aki betegnek érzi magát. Nem csoda, hogy a korábban kezelt skizofrének közül a bezárást követően számosan eltűntek a rendszerből, gyógyszer nélkül éltek tovább.

Meglehet, a „villamosos gyilkosság” nyomán kedvező döntések születnek. Lesz „új Lipót”, talán a kényszergyógykezelés elrendeléséhez sem kell embert ölnie a zavart elméjű embernek. Ám legalább ennyire fontos volna, hogy vidéken is erősítsék a pszichiátriai betegek kezelésének esélyeit. Csakhogy ehhez több pszichiáterre és ápolóra is szükség volna. Ugyanis az ő létszámuk is megcsappant, többek között azért, mert igazi pszichiátriai betegek helyett a detoxikálók még korábbi megszüntetésével az ő nyakukba varrták a részegeket... Az újraépítkezést valahol itt kellene elkezdeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában