Helyi közélet

2014.05.18. 22:52

Zsák hátán zsák a Hernádnál

Gesztely - Szervezetten, olajozottan folyik a megelőző védekezés a Hernádnál.

Gesztely - Szervezetten, olajozottan folyik a megelőző védekezés a Hernádnál.Kilométereken át kígyózik a homokkal töltött zsákokból emelt fal a Hernád jobb partján Gesztely határában, már messziről mutatva, merre kanyarog a töltés koronája. Önkéntesek töltik, szállítják, rendezik sorba, szabályosan egymás mellé igazítva a homokzsákokat, amelyeknek az lesz a feladata, hogy ha megérkezik a víz, azt a hullámtérben tartsa.

A Hernád a vasárnap hajnalban Hidasnémetinél 474 centiméterrel tetőzött, a Gesztely környékén a megelőző védekezést irányító vízügyi szakemberek szerint kell neki másfél-két nap, mire náluk is megjelenik. Sok a növény a hullámtérben, az lassítja a víz mozgását, mondták. Vasárnap reggel itt 300 centimétert mértek - plusz-minusz 20 centi - és úgy becsülték, hogy valahol 400-nál - plusz-minusz 20 centi - tetőzik majd.

A homokzsákokat ott rakták végig a töltéskoronán, ahol a védmű alacsonyabb, kiszolgáltatottabb. A bokrokkal, embermagas cserjékkel benőtt hullámtérben még nem lehetett látni a vizet, egyelőre - ha szűkösen is -, de elfért a Hernád a saját medrében. “Ha itt a víz, akkor már késő elkezdeni a védekezést”, mondta Csohány Péter, a védekezésben részt vevő egyik vízügyi szakember.

Részletek a hétfői Észak-Magyarországban.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában