Helyi közélet

2014.05.01. 18:43

Bornemissza Gergely falujában

Léh - Postája, könyvtára, iskolája és óvodája is van az alig félezres abaúji községnek.

Léh - Postája, könyvtára, iskolája és óvodája is van az alig félezres abaúji községnek.Léh község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Cserehát lábánál, Miskolctól alig 30 km-re található település. A 3-as számú főúton haladva a halmaji elágazásnál balra fordulva érjük el. Mindössze 478-an lakják, ám Szemán Károly polgármester mégis büszke Léhre. Itt gyerekeskedett, ide járt iskolába, Léhhez köti minden. Elsétálunk a Kossuth utcai faluházhoz. A 48-as emlékművet és az 1956-os forradalomnak emléket állító fa emlékművet 2008-ban avatták fel.

Öröm számunkra, hogy van iskola, óvoda és orvosi rendelő is a faluban – mondja Szemán Károly. - Megújult a könyvtárunk, amely a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár kis tagintézménye. Ott jobbra, pedig a postánk van. - mutatja.

Érdekes tény, hogy utóbbi 1901-ben már önállóan működött Léhen, jelen pillanatban pedig az önkormányzat tartja fent. A borsodi kistelepülésekre egyébként is jellemző, hogy a legnagyobb munkáltatók a küszködő vállalkozások, vagy azok nemléte miatt. Éppen ezért tartja fájónak azt a polgármester, hogy a hírek szerint a jövőben a Start Munkaprogram költségeit az illetékes minisztérium lecsökkenti.

Ha így lesz, nagy érvágás számunkra is, mert az elmúlt időszakban ezen program segítségével csinosodott a falu – magyarázza. - Voltak út- és épületfelújításink, és többek között a vízelvezető árkokat is rendbe tudtuk tenni.

Emléket állítani

Szemán Károly 2006-tól vezeti Léhet, azonban természetesen megérte az elmúlt évek egyik legnagyobb csapását, a 2002-es árvizet, amikor a lezúduló csapadék sok házat veszélyeztetve dühöngve vonult végig a kis községen.

Léh ékessége a Hegyi Zsigmond építette kastély, ami azonban nem az önkormányzat tulajdona, hanem egy vállalkozásé. Az impozánsan felújított épület büszkén magasodik a völgyben. Szóba kerül a kastély mellett egy érdekes történelmi tény is sétánk során, mely szerint Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényéből is ismert Bornemissza Gergely az egri vár védelmében való kimagasló helytállásáért 1553-ban királyi birtokadományokban részesült, melyek közül az egyik éppen az Abaúj megyei Léh falu volt.

Bízom benne, hogy a közeljövőben valamilyen módon Bornemissza Gergelynek is sikerül emléket állítanunk – mereng el Szemán Károly. - Azért is muszáj, mert más látnivalónk nem igazán van, amely turista csalogató lehetne.

Pedig Léh középkori templomát a hagyomány szerint csehek építették kőből a XVII. században, azonban a következő században a plébános olyan szegényes körülmények között élt, hogy nyomora miatt a más vallásúak szemében gúny tárgya lett: "Léhen, ahol a pap meghalt éhen."

A községvezető azt mondja, hogy jelenleg is az egyik legfontosabb feladatának tekinti, hogy minél több embernek legyen munkája és biztonsága a faluban, és az említett régi szólás-mondás emlék legyen egy mosoly kíséretében.

ÉM-JLI


Recept: Ancsa néni házi lángosa

Szemán Károly „Ancsa néni házi lángosát” ajánlja szeretettel az Észak-Magyarország olvasóinak figyelmébe.


Hozzávalók:

  • 1 kg liszt,
  • 3 db tojás,
  • 5 dl tej,
  • 2 dl tejföl,
  • 3 dkg élesztő,
  • 1 kis kanál cukor,
  • só (ízlés szerint)

  • Elkészítés:

    Az élesztőt kevés cukorral és 1 dl tejjel felfuttatjuk. A liszthez adjuk a felfuttatott élesztőt, a tojásokat, a tejfölt, sózzuk, majd a tej hozzáadásával rugalmas tésztát készítünk. Körülbelül 1 órán keresztül duplájára kelesztjük.

    Ekkor a tésztából kis gombócokat szaggatunk, kinyújtjuk a kezünkön, és forró olajban kisütjük. Tejföllel, sajttal, fokhagymával kínáljuk.

    Amennyiben nem akarjuk a tésztát azonnal felhasználni, a még keletlen tésztát olajos zacskóban a hűtőszekrényben tároljuk. Több napig is eltartható.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában