Helyi közélet

2014.03.07. 14:40

Miért haltak meg a marhák?

Miskolc - A bértartott állatok tulajdonosa állítja, szakszerűtlenül bántak a marháival, mangalicáival Miskolcon.

Miskolc - A bértartott állatok tulajdonosa állítja, szakszerűtlenül bántak a marháival, mangalicáival Miskolcon.Mintaprojektből állatkínzás? Bértartás helyett éhhalál? – teszi fel a kérdést a PestiSrácok.hu internetes újság. A cikk a bedegvölgyi mintagazdaságról szól, nem kevesebbet állítva, hogy az ott bértartott állatok, így a szürkemarhák és mangalicák éheznek, több emiatt hullott el az elmúlt időkben.

Az Agrokultúra, a Miskolc Holding Zrt. tagvállalata működéséről többször beszámoltunk. A Bedegvölgyben állattenyésztéssel foglalkoznak, az ott nevelt szürkemarhák és mangalicák húsa a város intézményeinek konyháiban a közétkeztetést szolgálja. A tervek szerint a gazdaság kertészeti tevékenységgel bővül majd tovább, sok-sok munkanélkülinek adna ezzel munkát.

Osztoznak a szaporulaton

Az őshonos állatok nem az Agrokultúra Kft., és így nem Miskolc tulajdonában vannak: bértartásról van szó, az állatokat a tállyai Palota Borház Kft.-től szerezték be. Most a két cég között alakult ki az elszámolási vita, ennek részei a fenti vádak is. Megkerestük a tállyai cég ügyvezető igazgatóját, Benza Györgyöt, aki szakvéleményeket adott át nekünk, amelyek szerinte fenti állítását bizonyítják. Lapunknak elmondta, annak idején örült az Agrokultúra Kft. megkeresésének, mert látott fantáziát az őshonos állatfarm létrehozásában és a mintagazdaságban. Úgy állapodtak meg a miskolci önkormányzattal, hogy az Agrokultúra Kft. feladata a takarmányozás, a szaporulaton pedig osztoznak. Az Agrokultúra tájékoztatása szerint azonban – bár Benza György számításai szerint több száz malacnak kellett volna születnie – alig volt szaporulat. Szerinte a nem megfelelő tartás miatt pusztultak el az állatok, több száz malac és hét szürkemarha.

Feljelentés is volt

„A szakértői vélemények szerint – ezeket juttatta el hozzánk Benza György – az állatok takarmányozásával voltak problémák, az állatok éheztek.” Egy állatorvos szerint a takarmány nem volt megfelelő. Ő arról is ír, hogy a rendőrség is kérte a véleményét: valaki feljelentést tett a rendőrségen állatkínzás miatt a telepen dolgozók közül. Egy másik szakértő egyenesen kijelentette, hogy az állatok elhullását az éheztetés okozta. S azt is, hogy a sertések olyan mély dagonyában kényszerültek állni, hogy nem tudtak menni benne. Ez a szakértő azt is valószínűsíti, hogy a kocák már fialtak, de valószínű, belefulladtak a sárba. A harmadik, igazságügyi szakértő azt is megfogalmazza, hogy 17 millió 360 ezer forint a tulajdonost ért kár.

„Csökött, nyeszlett”

„Amikor válaszokat kértünk kérdéseinkre, az Agrokultúra Kft. felmondta velünk a bértartási szerződést”, mondta Benza György. Mint fogalmazott, nem tudja hová vinni az állatokat, mert a legjobb minőségű, négyes-menteseket kellett a törvényi előírás szerint Miskolcra, a mintagazdaságba adnia, ezeket a szabályok szerint most nem viheti vissza a nála lévő saját, alacsonyabb színvonalú gulyába. Emellett az is felháborítja, hogy az Agrokultúra Kft. ügyvezetője most azt állítja, hogy azért pusztultak el az állatok, mert „csökött, nyeszlett” állapotban kerültek Miskolcra. Benza György ennek az állításnak a cáfolataként is eljuttatta szerkesztőségünkbe egy szakértő véleményét, amely szerint az állatok az átadáskor kiváló minőségűek voltak.

„Nem szeretnék pereskedni, szeretném, ha megegyeznénk, ha visszakapnám az állatokat, és a szakértő által megállapított összeget”, fogalmazott Benza György. (Az Agrokultúra ezzel szemben 1 millió forintos kárt ismer el.) Elmondta, ő maga nem járt, nem is kíván elmenni a gazdaságba, nem akarja idegesíteni magát, s volt, hogy nem engedték be őt vagy kollégáit. De úgy tudja, a mostani körülmények megfelelőek az állattartásra.

ÉM-HM


„Betartottuk az előírást”

Lantos Ottót, az Agrárkultúra Kft. igazgatóját is kerestük, aki kérte, pénteken találkozzunk a gazdaságban, ott nyilatkozik. Elöljáróban e szavakat írta lapunknak: „Mangalicából egyáltalán nem volt elhullás, az állatok éheztetése, kínzása is teljesen alaptalan, vizsgáljuk, hogy az alaptalan híresztelések kimerítik-e a rágalmazás kategóriáját. Ami fontosabb: amióta az Agrokultúra Kft. működik, mindig betartotta mind az uniós, mind a hazai állattartási szabályozásokat. De nem is működhetnénk másképp, mint szabályosan, hiszen az ellenőrzések folyamatosak, amelyeknek működésünk óta mindig megfelelünk."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában