Helyi közélet

2014.03.28. 10:31

Az innováció a siker egyik záloga

Miskolc - Újabb innovációs díjjal büszkélkedhet a miskolci FUX Zrt.

Miskolc - Újabb innovációs díjjal büszkélkedhet a miskolci FUX Zrt.Két és félmilliárd forint árbevételt hozott az elmúlt évben a FUX Zrt. számlájára az a fejlesztés, amely elnyerte a Magyar Innovációs Szövetség innovációs díját. Az elismerést pénteken veszi át a társaság képviselője az Országházban tartandó ünnepségen. Ennek kapcsán beszélgettünk Nemcsik Györggyel, Koszty Péterrel és Barkóczy Péterrel, a fejlesztést megvalósító team tagjaival.

– Egy új termék alkalmazásához, a felületkezelt szigeteletlen távvezeték fejlesztéséhez kötődik a cég legújabb innovációs díja. Környezetbarát, Európában nagyon kedvelt ott, ahol a lakosság közelében futnak a vezetékek – jelezte elöljáróban Barkóczi István vezérigazgató. Mint mondta, ez a harmadik innovációs pályázatuk és eddig mindegyikkel nyertek. A társaságnál fontos az innováció. A multiknak nem érdekük, hogy kisebb darabszámban készülő speciális igényeket elégítsenek ki, így a KKV-knak kell megfelelni ennek a piaci szegmensnek.

– Mivel a régi hálózatok fejlesztése pénz- és időigényes, ezért sok helyen a vezetéket cserélik le olyanra, amelynek a terhelhetősége nagyobb áramszállítást tesz lehetővé. A megrendelő megmondja, hogy mit szeretne, milyen körülmények között kell megállnia a helyét a terméknek, mi pedig ennek megfelelően fejlesztjük ki – veszi át a szót Barkóczy Péter. – Igyekszünk folyamatosan reagálni a piaci igényekre, így nagyon sok saját fejlesztésünk van, aminek az eredménye is megvan A most díjazott fejlesztés például 2,5 milliárd forint bevételt produkált tavaly.

Kiváló referencia

Mennyire kell gyorsnak lenni, azaz mennyi idejük van egy-egy fejlesztésre? – kérdezem.

– A legújabbra, az emelt hőmérsékletű vezeték kifejlesztésére például 1,5 hónapunk volt. A megrendelő által elvárt paramétereket többféle vezetékkel lehet teljesíteni. Mi kidolgoztuk azt, ami a legköltséghatékonyabb, így a miénk volt a legversenyképesebb – magyarázza Nemcsik György. – Ezt egy közel-keleti országba alkalmazzák majd, ami kiváló referencia lesz egy következő tenderhez. Ezekre vezetékekre az arab és a déli országokban lehet nagy igény. Illetve olyan helyeken, ahol időszakosan nagyobb a terhelés, elsősorban iparterületeken, ahol a termelési csúcsidőszak igényli a nagyobb kapacitást.

Visszatérve a most díjazott, felületkezelt szigeteletlen távvezetékre megtudom, elsősorban Németország és Ausztria számára fontos. Részben, mert sokat esik az eső, részben mert mindkét országban nagyon erős a környezetvédelem. Mint mondják, ezekben az országokban arra is figyelnek, hogy matt legyen a vezeték, mert napsütésben zavarja az autósokat a vezetéken megcsillanó fény.

– Az energiaszolgáltatók igénye azonban itthon is mindinkább a gazdaságos és környezetkímélő megoldások felé fordul – hangsúlyozza Koszty Péter. – Mivel új oszlopokat nehéz, időigényes és drága kihelyezni, ráadásul jelentősen befolyásolja a projekt haladását az időjárás, éppen ezért sok helyen érdemesebb a vezetékeket cserélni. Arról nem beszélve, hogy a vezetékcserével jóval kisebb a taposási kár, amit a gazdák számára kell kifizetniük az áramszolgáltatóknak.

Sok esetben speciális követelményeket kell teljesíteni, amelyik cég vállalja ezt, azé az üzlet. Ez a FUX sikerességének egyik kulcsa – értenek egyet, majd kérdésemre hozzáteszik, mindig az adott projekthez áll össze az a 2-3 fős csapat, amelyik kifejleszti a terméket.

– Milyen távolságra érdemes szállítani ezeket a vezetékeket? – kérdezem.

– A normál vezetékeknél mintegy 2000 kilométerig gazdaságos. A speciális kábelek azonban jóval drágábbak a szükséges hozzáadott érték miatt, így ezeket messzebbre is érdemes szállítani. Ilyen termékekkel tudunk terjeszkedni területileg – mondja Nemcsik György.

Mint megtudom, hetente 2-3 kamiont indítanak Németországba, ami a legfontosabb célország a FUX számára. Itt ugyanis elfogadják és megfizetik a kiváló minőséget. Mellette Ausztria, Svájc, Svédország és Csehország is kiemelt partner.

Hozománya is van

Ez is csak egy olyan díj, ami a port fogja az irodában? – tudakolom tőlük, ám ők határozottan mondják, hogy ez az a kategória, aminek hozománya is van. Ezen a területen ugyanis a tendereknél sokat nyom a latba, hogy milyen fejlesztéseik vannak, milyen eredményt értek el, milyen díjakat nyertek és milyen publikációkat jelentettek meg. Persze legalább ilyen fontos a vevői elégedettség, a kiváló referencia, és az, hogy kinek szállítottak már.

És bár épp csak kihirdették a mostani pályázat eredményét, már most tudják, hogy az említett emelt hőmérsékletű vezeték lehet a következő innováció, ami újabb díjat hozhat majd a FUX-nak...

ÉM-UM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában