Helyi közélet

2014.03.20. 09:42

123 kamera figyel minket Miskolcon

Miskolc - A Baross Gábor utcától a Lillafüredi Függőkertig be van kamerázva Miskolc.

Miskolc - A Baross Gábor utcától a Lillafüredi Függőkertig be van kamerázva Miskolc.Az 1990-es években kezdődött el a térfigyelő kamerák kiszerelése európai példák alapján Magyarországon a közterületekre - mondta Vincze Csaba, a Miskolci Rendészeti Központ vezetője azon a tájékoztatón, amelyen arról számoltak be többek között, hogy a belvárosban és "a történelmi Avason kihelyezett térfigyelő kamerák miatt javult a közbiztonsági helyzet".

Vincze Csaba szerint a kamerák jelenléte prevencióként is felfogható, ugyanakkor bármilyen nem kívánt esemény kapcsán kellő bizonyítékot szolgáltathat a nyomozószervnek. 2011-ben egyébként a miskolci belváros rehabilitációja elnevezésű projektben 32 darab térfigyelő kamerát helyeztek ki a belvárosban, illetve a történelmi Avason. Az élet azonban nem állt meg és ma már 123 kamera képét vizslatja minimum három rendészeti munkatárs a Papszer utcai központban napi nyolc, azaz 24 órában.

Újabb "szemek"

- Tulajdonképpen a Baross Gábor utcától egészen a Lillafüredi Függőkertig be van kamerázva Miskolc, de vannak kamerák az Avasi Lakótelepen, a Martintelepen és Diósgyőrben is - mondta a szakember. - Újabb "szemek" lesznek a Romek téren és a Vörösmarty lakótelepen is.

Pedig nem olcsó "cuccról" beszélünk, ugyanis egy profi térfigyelő kamera tokkal-vonóval, beüzemeléssel több, mint 1 millió forintot kóstál. A rendszer rádiós hálózatot, vagy nagy teljesítményű optikai hálózatot használ - utóbbi a megbízhatóbb.

Kiderült az is, hogy próbaüzemben leledzik jelenleg a rendszámfelismerő rendszer, amely a védett övezetbe behajtó autókat igyekszik majd kontrollálni. A képeket nyolc napig tárolja a rendszer, de 30 napig archiválják a rögzített képeket azért, hogy például egy rendőrségi nyomozáshoz is segítséget tudjon nyújtani.

Örvendetes tény, hogy tavaly nyolc hónap alatt 43 esetben segítettek a hatóságoknak a térfigyelő kamerák által rögzítettek. Kérdésünkre, hogy a 2013 nyarán a miskolci belvárosban száguldozó sportkocsis megtalálásában tudott-e a segíteni a rendszer azt a választ kaptuk, hogy akkor még kiépítés alatt volt a hálózat.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában