Helyi közélet

2013.12.09. 12:59

Jó szerencsét...

Ózd - Európa majdnem minden országában évszázadok óta megünneplik december 4-én a bányászok védőszentjének Szent Borbálának a napját.

Ózd - Európa majdnem minden országában évszázadok óta megünneplik december 4-én a bányászok védőszentjének Szent Borbálának a napját.Ózdon az ezt megelőző napon 2013. december 3-án kedden délután a Városház-téren, az ott lévő Bányász Emléktáblánál tartottak megemlékezést. A Himnusz elhangzása után elsőként Szőke András önkormányzati képviselő a Bányász Nyugdíjas Szakszervezet Farkaslyuki Alapszervezetének vezetője szólt a bányászok életéről, világáról. Majd Ríz Gábor országgyűlési képviselő a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Közgyűlés alelnöke mondott beszédet, kiemelve a Farkaslyuki Bánya "feltámadásának" jelentőségét. Ezt követően elhelyezték a tisztelet koszorúit az Emléktáblánál.

A téren lévők közül többen, Jó szerencsét! bányász köszöntéssel üdvözölték egymást. Ez az úgymond "hivatalos" üdvözlés a magyar bányászatban. Magyarországon 1893-óta mondják, azt, hogy Jó szerencsét!

- Kerékgyártó Mihály - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában