Helyi közélet

2013.11.11. 18:06

Újhely albérlőket keres

Sátoraljaújhely - Az önkormányzat összehozná a lakást keresőket és a lakástulajdonosokat.

Sátoraljaújhely - Az önkormányzat összehozná a lakást keresőket és a lakástulajdonosokat.A népességnövekedés egyszer már bevált, sajátos útját választotta a sátoraljaújhelyi önkormányzat, amikor 2009 után megint arra vállalkozott, hogy leendő albérlők becsábításával igyekezzenek feltornázni Sátoraljaújhely lélekszámát.

Üres lakások

– Négy évvel ezelőtt a bértlakás-programban igyekeztünk olyan embereket bérleményhez juttatni, akik Sátoraljaújhelybe járnak dolgozni – mondja Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere. – Most nem a bérlakásokat, hanem az üresen álló házakat, lakásokat igyekezzük ellátni lakókkal.

Az önkormányzat legutóbbi ülésén elfogadott program viszonylag egyszerű: rengeteg olyan lakás, ingatlan található Sátoraljaújhelyen, amely adott esetben már évek óta üresen áll, mert a tulajdonosuk hiába szeretné eladni, a jelenlegi ingatlanpiaci helyzetben nem talál rá vevőt.

– Ez rossz a tulajdonosoknak, mert azért az állagmegóvásra valamilyen szinten akkor is költeni kell, ha az adott lakást senki nem lakja. Ezen is segíthetnénk azzal, hogy a lakást keresőket összehoznánk azokkal a tulajdonosokkal, akik úgy gondolják, addig is, amíg nem találnak vevőt a lakásukra, házukra, legalább keresnek egy kis pénzt a bérbeadással és ezen felül még az ingatlan állaga sem romlana tovább – mondja Sátoraljaújhely polgármestere.

Ennek érdekében az újhelyi önkormányzat egy portfóliót készít, amelynek keretében feltérképezik, ki és milyen feltételekkel hajlandó bérbe adni üresen álló ingatlanát.

– Ez jó a leendő bérlőknek is, mert ha bejönnek hozzánk, akkor látják, a pénztárcájuk adta lehetőségeknek milyen ingatlanok felelnek meg, és jó a bérbeadóknak is, mert a velünk kötött szerződés értelmében az így szerzett jövedelem adómentes lesz, ráadásul kiköthetik például, hogy a szerződés fejében a bérlő például köteles kifesteni a bérleményt. Természetesen az albérlethez jutásnak komoly feltételei lennének – teszi hozzá Szamosvölgyi Péter.

Jelenleg az igények felmérése folyik, megkeresik az üresen álló ingatlanok tulajdonosait és a nagyobb munkaadókat.

– Jelen pillanatban az újhelyi munkahelyek negyven százalékát teszik ki a bejárók. Ez hatalmas szám. Ráadásul a legtöbb helyen a munkaadó fizeti a munkába járás költségeit. Ha ennek bizonyos százalékát hozzájárulásként a lakásbérletbe fektetné be, akkor a munkaadó is jobban járna, ráadásul a munkavállalónak kevesebbe kerülne albérletet fizetni, mint bejárni Sátoraljaújhelybe – mondta végül Szamosvölgyi Péter.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában