Helyi közélet

2013.11.01. 18:14

Kinőtte magát a Barátság

Miskolc - A maratoni futóverseny szervezői már vasárnap este a jövő évi finomításokról beszélgettek.

Miskolc - A maratoni futóverseny szervezői már vasárnap este a jövő évi finomításokról beszélgettek.Remek időjárás közepette, közel 700 futó választotta vasárnapi programjául a XIII. Miskolci Barátság Maraton, amelyet a rendezvény történelme során először nem az Egyetemvárosban, hanem Miskolc belvárosában rendeztek meg. Az esemény főszervezőjétől, Szűcs Istvántól a verseny másnapján elsőként azt kérdeztük, hogy mennyire volt elégedett a nevezési létszámmal, az új körülményekkel.

– A nevezési létszám várakozáson felül alakult, hiszen a gyermekfutamokkal együtt 685 indulót regisztráltunk, és örömteli, hogy az ország minden részéből érkeztek hozzánk futók – mondta Szűcs István. – A helyszíni és egyéb formában hozzánk eljutott visszajelzések alapján egyértelműen azt mondhatom, hogy az új helyszín, a belvárosi pálya nagy tetszést aratott a résztvevők körében. Ennyi mosolygós arcot, célját elért, boldog futót régen láthattunk Miskolc központjában. A Miskolci Barátság Maraton a nyári Bükki Hegyi Maraton-Kisgyörgy Ádám emlékverseny egyenrangú társává nőtte ki magát. A két esemény úgy kapcsolódik össze, hogy ettől az évtől kezdve mindkettőt a Marathon Club SE és a Miskolc Egészséges Ifjúságáért Alapítvány rendezi meg.

Arra a kérdésre, hogy mennyivel volt nehezebb ennyi embert egy belvárosi helyszínen mozgatni, szemben a zártabb egyetemi tereppel, a következő választ kaptuk:

– Az új pálya biztosítása értelemszerűen sokkal bonyolultabb volt, mint az elmúlt 12 évben volt, amikor a verseny bölcsőjét jelentő Miskolci Egyetemről Miskolctapolca felé jelöltük ki az útvonalat. A válasz tehát az, hogy összehasonlíthatatlanul nehezebb feladatot jelentett a futók ,,mozgatása” a belvárosban. Elsődleges szempontot jelentett a biztonság, melynek megteremtésében stábunk kiváló együttműködő partnerekre talált a miskolci önkormányzat illetékes osztályainak, a miskolci rendőrségnek, az MVK Zrt.-nek, a Városgazda Kft.-nek, a Miskolc Városi Rendészetnek, a Miskolc Városi Szabadidőközpontnak a munkatársaiban. Rajtuk kívül köszönet illeti meg a tiszaújvárosi triatlon világkupák rendezői csapatának, Nagy Alpár vezette tagjait, valamint az Andrássy és Koós Szakközépiskolák önkéntes diákjait is. Itt szeretném megköszönni a miskolci lakosság türelmét és megértését, melyet a forgalomkorlátozásokból adódó esetleges kellemetlenségek idején tanúsítottak. Véleményem szerint így együtt értük el célunkat, tudtunk sikerrel feliratkozni a hazai nagy utcai futóversenyek helyszínei közé.

A fentiek után picit álkérdésnek tűnt megfogalmazni azt, hogy jó döntés volt-e új helyszín mellett dönteni, de azért kíváncsiak voltunk a válaszra.

– A fentiekből adódóan jó döntésnek bizonyult, hogy márciusban Németh Csabával, a Marathon Club SE szakmai alelnökével, versenyigazgatónkkal és Katona Ferenc önkormányzati képviselővel, a Szervező Bizottság elnökével úgy döntöttünk, belevágunk ebbe a nagy kalandba – jelentette ki Szűcs István. – Elhivatott, sportszerető barátainkkal, az egy-egy részterületet irányító Kollár Istvánnal. Harsányi Zsolttal, Hölcz Péterrel lépésről-lépésre építettük fel a régi-új versenyt, megtartva eddigi értékeinket, sőt bővítve azok körét. Annak bizonyságára, hogy mennyire felvillanyozott bennünket az új kihívás, már vasárnap este arról beszéltünk, hogy jövőre milyen finomításokat, további újításokat végzünk el a színvonal megtartása, emelése érdekében.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy lehetségesnek tartana-e egy egész Miskolcon átszelő maratont, mondjuk a Sajó folyótól Lillafüredig és vissza.

– Stílszerűen szólva, ne szaladjunk annyira előre! – felelte Szűcs István. – Elsődleges feladatunk a Miskolci Barátság Maraton utómunkálatainak korrekt elvégzése, az elszámolások lezárása. Ezt követi a jövő évi, a 3. Maratoni Hétvége keretében megrendezendő, sorrendben már 22. Bükki Hegyi Maraton-Kisgyörgy Ádám emlékverseny előkészítésének folytatása. A kérdésre válaszolva, Közép-Európa leghosszabb főutcáját bevonva az útvonalba, nem akármilyen feladat lenne egy, a várost átszelő maraton megrendezése. Azt gondolom szakmai szempontból rutinos, összeszokott, sport iránt elhivatott csapatunk, pontosabban nagybetűvel, CSAPATUNK, nem riadna vissza ettől, de ahhoz, hogy a fikcióból valóság legyen, rajtunk kívül még nagyon sok, javarészt anyagi vonzatú összetevő szükségeltetik. A Marathon Club SE pedig nem gazdálkodó, hanem nonprofit sportszervezetként működik, így önerőből lehetetlen előteremtenünk a feltételeket.


A sokszorosába

Mennyivel került többe ez a mostani rendezés, mint az előző években, és kitől kapott segítséget ahhoz, hogy "kinőhesse" magát a rendezvény? - érdeklődtünk a főszervezőnél.

– A beköltözés jelentős többletköltségeket generált, a korábbi évek költségvetésének a sokszorosát – mondta Szűcs István. – Csak a legnagyobb tételeket említve: biztosítás, forgalom-terelés, elektromos időmérés, bérleti díjak, műsorvezetés, dekoráció. Ehhez Miskolc önkormányzatától kaptuk a legnagyobb segítséget. A sportos alapítványi támogatás mellett jó néhány képviselő a saját keretéből is felajánlást tett. Mindezért ezúton is köszönetet mondunk. Nélkülük nem tudta volna kinőni magát a versenyünk.


Eredmények

Maraton

Női (9 induló): 1. Tinta Tamara 3:10:38.6, 2. Fuhrmann Eszter (TF) 3:41:00.1, 3. Ihász Veronika (Ózdi Teknőc FC) 3:41:18.0.

Férfi (38 induló:) 1. Papp Gergely 2:38:28.1, 2. Karlovits Juhász Tamás 2:50:47.5, 3. Szűcs Rajmund (TVK-Mali TK) 2:55:14.3.


21 km

Női (53 induló): 1. Pap Csilla (TFSE) 1:30:28.6, 2. Nyilas Zsuzsanna 1:32:33.0, 3. Szabolcs Enikő Tünde 1:46:18.8.

Férfi (121 induló): 1. Harsányi Tamás (MVSI) 1:09:43.8, 2. Hankó Dávid 1:12:40.4, 3. Kapitány Zoltán 1:15:32.7.


10 km

Női (37 induló): 1. Vizi Viktória 43:57.7, 2. Kazainé Bodnár Szilvia 45:45.8, 3. Lakatos Erika 46:23.0.

Férfi (67 induló): 1. Balogh Bence 34:21.1, 2. Hankó Gábor 36:16.3, 3. Lehmann Bence 37:01.4.


Félmaraton váltó

Női (5 induló): 1.MVSI/SMRT 1:44:32.1, 2 Lómaik 1:45:34.3, 3. Pizza Tábor 1:46:36.1.

Férfi (9 induló): 1.Blöff 1:17:59.5, 2. Vaccsuszirunáj 1:25:12.2, 3. Pista Alkesz Team 1:30:16.5.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában