Helyi közélet

2013.10.31. 16:04

Lesz tea, lesz meleg szoba

Borsod-Abaúj-Zemplén - Nem maradnak fedél nélkül a hajléktalanok a nagy hidegben.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Nem maradnak fedél nélkül a hajléktalanok a nagy hidegben.Novembertől kezdődik az úgynevezett krízis időszak a hajléktalan ellátásban. Ilyenkor több férőhelyet biztosítanak és megerősítik az utcai szolgálatot a fedél nélkül élőket gondozó központok. Miskolcon a Magyar Vöröskereszt, a Máltai Szeretetszolgálat és a Napfényt Az Életnek Alapítvány foglalkozik hajléktalanok ellátásával.

A Vöröskereszt megyei igazgatója, Grubert Roland lapunknak elmondta: novembertől indul a teajáratuk, mely összesen 100 adag teát és élelmet szállít majd Miskolc két pontjára: a Búza térre és a Győri kapuba. Ezenkívül 58 fővel bővítették az időszakos éjjeli férőhelyüket. Alapelvük, hogy télen, a kemény mínuszokban nem maradhat senki az utcán, ezért, ha szükséges, a folyosóra is helyeznek el majd matracokat vagy székeket. Ha megjön a nagy hideg, a bővítik a népkonyhai szolgáltatásukat: a hétvégén is főznek, hogy minden rászorulónak jusson napi egy tál meleg étel. Télen az utcai szociális szolgálatuk is működik majd, és vettek föl új munkatársakat a várhatóan megnövekedő feladatok miatt.

Este 10-ig

A Napfényt Az Életnek Alapítvány is készül a télre, tudtuk meg Tóth Józseftől, az alapítvány elnökétől. Megerősítik utcai, szociális gondozószolgálatukat, a szakemberek munkanapokon este 10-ig járják majd az utcákat, hogy segíthessenek a fedél nélkül élőknek. Az alapítvány nappali melegedője 100 fős. A tejárat 50 ember részére biztosít majd forró teát és szendvicset az avasi városrészben. De a járat gyógyszert, meleg ruhát és takarókat is visz azoknak, akiknek szükségük van rá. Bővítették egy 3 fős szobával az egyébként 15 fős egészségügyi centrumukat is, hogy a télen krízishelyzetbe kerülő embereknek helyet tudjanak biztosítani legalább az első éjszakára. De nem marad el a karácsonyi ételosztás sem.

Meleg takarók

Tiszaújvárosban a Városi Humán Szolgáltató Központ gondoskodik a hajléktalanokról. Poropatich Péter intézményvezető elmondta: a településen szerencsére nincs túl sok hajléktalan. Az átmeneti szállásuk 18 fős, jelenleg 2 ember várakozik, hogy bekerülhessen, és 4-5 emberről tudnak még, akik a város környékén meghúzzák magukat. Nekik meleg ruhát és takarókat biztosítanak, de a teajárat is elindult. Az utcán élőket a központ munkatársai hetente meglátogatják, és amiben tudnak, segítenek nekik.

ÉM-HE


Készülnek

Közel 18 millió forintot nyert a három miskolci, hajléktalan-ellátással foglalkozó szervezet a téli krízisidőszakra. Ez azt jelenti, hogy több mint kétszáz embert tudnak kiszolgálni a teajáratok, és szükség esetén, ideiglenesen növelni tudják az ágyak számát. Ha valaki veszélyhelyzetben lévő, fedél nélküli emberrel találkozik, a 46/530-268-as számon értesítheti a szakembereket.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában