Helyi közélet

2013.09.18. 11:52

Bundabotrány - Börtön, vagyonelkobzás, eltiltás?

Ma elkezdődik a futball bundabotrány bírósági tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken.

Ma elkezdődik a futball bundabotrány bírósági tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken.Elsőként az a tizenhét személy áll bíróság elé, akik az egyik fővárosi klub, a REAC elcsalt találkozóival hozhatók összefüggésbe. Az ügynek negyvenöt vádlottja van, a nyomozók a vádirat elkészítéséig ötvenöt gyanúsítottat és közel száz tanút hallgattak ki. Összesen harminckét mérkőzés került be a vádiratba, az összecsapásokat négy szálon tárgyalják – az egyikben, az egyiken jórészt a Siófok és a Diósgyőr találkozóit. Lapinformációk szerint a Magyarországon ,,főnöknek" tartott K. Zoltán és L. Mátyás tizenhat éves börtönbüntetést kaphat, míg több vádlottra az ügyészség csupán vagyonelkobzást és a futballtól való örökös eltiltást kért.

Közölt ajánlat

Diósgyőrben a 2012. február 21-i edzés előtt a Központi Nyomozó Főügyészség munkatársai őrizetbe vették a DVTK akkori csapatkapitányát, L. Ákost, akivel szemben négy rendbeli gazdálkodó szervezet dolgozója által kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntettének a megalapozott gyanúját közölték. A dr. Keresztes Imre főügyész által jegyzett és lapunknak eljuttatott közleményben az alábbi szerepelt: ,,A megalapozott gyanú lényege szerint K. Zsolt 2009. augusztusában két magyar Ligakupa mérkőzés előtt megkereste H. Gábort, a Diósgyőr labdarúgóját, hogy szervezze be több játékostársát azért, hogy működjenek közre abban, hogy a mérkőzést a csapatuk legalább két góllal veszítse el, illetve a másik mérkőzésen legalább három gólt kapjon. H. Gábor ezt követően az ajánlatot közölte L. Ákossal, a Diósgyőr FC labdarúgójával, akivel közösen további társakat szerveztek be. Mivel az első mérkőzésen végül nem a K. Zsolt által elvárt eredmény született, így a megállapodás szerinti összeg átadására nem került sor. A második mérkőzés az előzetes megállapodás szerint alakult, így a mérkőzés eredményének befolyásolásában részt vevő személyek, így L. Ákos is megkapták az ígért 1000 eurót. L. Ákos 2010. májusában egy I. osztályú magyar bajnoki labdarúgó mérkőzés előtt, szólt H. Gábor csapattársának, hogy a meccset három játékostársával együtt eladná. H. Gábor ezt követően jelezte a hazai mérkőzések manipulálásában szervezőként tevékenykedő K. Zoltánnak és L. Mátyásnak, hogy fejenként 3-3000 euróért befolyásolni lehetne a mérkőzést. K. Zoltán és L. Mátyás ezt követően Sz. György és H. Gábor segítségével eljuttatták L. Ákoshoz a 3000 eurót. Mivel az elkövetői kör végül a mérkőzésre nem tudta megtenni a fogadását, ezért L. Ákos a pénzt H. Gábornak és Sz. Györgynek felkérésükre visszaadta. L. Ákos ugyancsak a 2010. májusában egy bajnoki mérkőzés előtt megállapodott H. Gáborral, hogy, két további játékostársával együtt fejenként 5-5000 euró ellenében részt vesz a mérkőzés eredményének olyan befolyásolásában, hogy több góllal elveszítik a mérkőzést. Mivel a mérkőzésen nem az elvárt eredmény született, így az ígért jogtalan előny kifizetésére nem került sor."

L. Ákos az őrizetbe vétele és a gyanúsítás közlése ellen panaszt jelentett be, arra hivatkozással, hogy nem követte el a terhére rótt bűncselekményeket, majd pedig vallomást tett.

Nem kommentálta

Az eset kapcsán a DVTK ügyvezetője, Dudás Hunor akkor úgy nyilatkozott, hogy a klub maximálisan segíti a hatóságok munkáját. Arra a kérdésre, hogy mi lesz a középpályás sorsa, mit lépnek a kialakult helyzetben, az ügyvezető nem tudott választ adni, pár napnyi türelmet kért, miután még konzultálni kívánt jogászokkal. Február 23-án a bíróság nem helyezte előzetes letartóztatásba L. Ákost, a bíró 30 napos házi őrizetet rendelt el. A labdarúgó ügyvédje, dr. Knipl Zoltán azt mondta lapunknak, végső céljuk az, hogy az ügyfele elleni gyanúsítást megszüntessék. Az Észak-Magyarország február 29-i számában idéztük a Magyar Labdarúgó Szövetség versenyszabályzatának új részét, amely kimondja, hogy a szövetség versenyrendszerében nem vehet részt olyan sportszakember vagy labdarúgó, aki ellen labdarúgó-mérkőzés eredményének vagy eseményeinek bármilyen módon történő jogellenes befolyásolása okán közvádas, szándékos bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás indult. 2012. március 2-án Dudás Hunor a munkatársunknak adott nyilatkozatában elmondta, hogy aznap szerződést bontottak L. Ákossal, aki a vele szemben foganatosított lépés miatt nem tud már eleget tenni szerződésben vállalt kötelezettségeinek – de az ügyvezető idézte az MLSZ új passzusát is. Március közepén napvilágra kerültek bizonyos részletek a bundázásokkal összefüggésben őrizetbe vett H. Gábor gyanúsítotti meghallgatásakor készített jegyzőkönyvből, amiben az szerepelt, hogy a 2010. május 8-án, Pakson lejátszott mérkőzés manipulálásában L. Ákos mellett két másik diósgyőri labdarúgó, Z.S. és I.G. is benne volt. dr. Fazekas Géza, a KNYF szóvivője érdeklődésünkre nem kommentálta azt a kérdést, hogy ezen két játékos a nyomozók látókörébe került-e az ügy felderítése során.

A KNYF fellebbezése után a bíróság másodfokon elrendelte L. Ákos előzetes letartóztatását, amelyet a hatóságok március 13-án foganatosítottak. Az előzetesből július 5-én szabadult L. Ákos: ,,A Fővárosi Törvényszék, mint másodfokon eljáró bíróság július 4-én, megváltoztatva a nyomozási bíró előzetes letartóztatásról hozott végzését, L. Ákos gyanúsított házi őrizetét rendelte el" – fogalmazott lapunknak ekkor dr. Fazekas Géza, KNYF-szóvivő. Nem sokkal, néhány héttel később, 2012. augusztus 22-én megszüntették L. Ákos háziőrizetét is, s amint azt dr. Szabó Eszter, a KNYF helyettes szóvivője az Észak-Magyarországgal tudatta: mindez azt jelenti, hogy L. Ákos nem áll a továbbiakban kényszerintézkedés hatálya alatt.

ÉM


A lehetséges ,,gyanús" meccsek

2009. augusztus 5. (Ligakupa mérkőzés): MTK Budapest – DVTK 1-1

2009. augusztus 19. (Ligakupa mérkőzés): DVTK – KTE-Ereco 0-3

2009. augusztus 26. (Ligakupa mérkőzés): Nyíregyháza – DVTK 3-0

2010. május 5. (bajnoki mérkőzés): DVTK – Nyíregyháza 0-1

2010. május 8. (bajnoki mérkőzés): Paks – DVTK 1-0


Nem jelent meg, nem akar szerepelni

Az ügyben szereplő L. Ákossal – miskolci lakásán – az Észak-Magyarország munkatársa interjút készített 2012. március 13-án, az elkészült anyagot azonban a volt futballista már nem tudta elolvasni (és így az nem is jelent meg), ugyanis az egykori középpályást aznap késő délután előzetes letartóztatásba helyezték.

Most hétfőn ismét kísérletet tettünk arra, hogy találkozzunk L. Ákossal. Egyik barátját kértük meg a közvetítői szerepre, aki azt közölte lapunkkal, hogy ismerőse nem szeretne sehol, semmilyen médiumban szerepelni.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában