Helyi közélet

2013.08.15. 11:03

Ha lába kél a kétkerekűnek...

Miskolc - Több nagy értékű kerékpárt is elloptak az elmúlt napokban Miskolcon.

Miskolc - Több nagy értékű kerékpárt is elloptak az elmúlt napokban Miskolcon.Ahogy kerékpározásra alkalmassá vált az idő, a biciklitolvajok is felébredtek téli álmukból, s az elmúlt három hónapban több drága (80-250 ezer forint árú) drótszamártól is megszabadították gazdáikat. Az első értékes bicajt május végén a Vasgyári piacról lopták el. A háromszázezer forint értékű kerékpár gazdájának szerencséje volt, a kerékpárját rövid idő alatt előkerítették a rendőrök.

Valóban előszeretettel lopják a kerékpárokat Miskolcon, erősítette meg értesüléseinket Egyedné Novodonszki Éva, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Két bicikli "cserélt gazdát" kedden. Mint a sajtóreferens elmondta, a lopások közös jellemzője, hogy a tolvaj zárt helyről - bezárt portáról, kazánházból - vitte el a kerékpárokat, és hogy a tulajdonosok a bűncselekmény idején otthon voltak. A tolvaj beugrott a kerítésen a zárt udvarra, kidobta a biciklit, majd utána mászott, s mire a tulajdonosok észrevették a lopást, elkerekeztek a naplementébe - vagyis inkább a számozott utcák felé, ahogy azt az egyik károsult a facebookon megírta. Bár azonnal utánaeredtek, nem sikerült megfogni. A lopások ügyében jelenleg is folyamatban van az eljárás, ami - mint a vasgyári piacos eset is mutatja - nem teljesen reménytelen.

Hogyan őrizzük meg bicajunkat?

A kerékpárt minden esetben tartsuk zárt helyen, ne tegyük közszemlére az udvar közepén - tanácsolta Egyedné Novodonszki Éva - és még akkor is lakatoljuk le. Dokumentáljuk kerékpárunkat! Ennek abban az esetben van értelme, ha az elővigyázatosságunk ellenére ellopnák a kerékpárt. Készítsünk róla fotót, írjuk fel a vázszámát - rendszerint a pedál alatt az agyba ütik bele -, vagy legalább jegyezzük fel a paramétereit! Került már elő lopott bicaj úgy, hogy a kerékpárszerelő felismerte a vázszámot, és a rendőrök is ez alapján tudják körözni a bicajt. Előfordult az is, hogy azért nem tudták még csak keresni sem a biciklit a rendőrök, mert a tulajdonosa alapvető támpontokat sem tudott adni járművéről - milyen színű, hány sebességes.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában