Helyi közélet

2013.08.29. 11:32

Érdemes várni az idei őszi szőlőszürettel

Tolcsva - Mennyiségben átlagosnak, minőségben jónak tűnik az idei tokaj-hegyaljai szüret.

Tolcsva - Mennyiségben átlagosnak, minőségben jónak tűnik az idei tokaj-hegyaljai szüret. Aki sokáig kivár a szürettel, jelentősen jobban járhat – derült ki a Tokaj Kereskedőház Zrt. szerdai sajtótájékoztatóján.

300 ezer mázsa

– A szőlő virágzása időben lezajlott idén Tokaj-Hegyalján – mondta Prácser Miklós, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. – Sajnos az ezt követő időszakban beköszöntött hűvös, csapadékos időjárás sok helyen nem tett jót a gyümölcsnek, így a kötéseknél előfordult, hogy apró, mag nélküli bogyók jelentek meg a tőkéken. Szerencsére a hagyományos hegyaljai fajtáknál, a furmintnál, a hárslevelűnél és a sárga muskotálynál ez a probléma nem jelentkezett. A kedvező nyári időjárásnak és a talajban lévő csapadéknak köszönhetően 300-330 ezer mázsa termés várható. A fürtök egészségesek, a gazdák gondoskodtak arról, hogy a termés ne betegedjen meg. Az érés gyors, így korai szüretre lehet számítani. Ha kegyes lesz az időjárás, és a következő időszakban esik még 25-30 milliméter csapadék, akkor egy jó aszúszériára lehet számítani.

200 forintig

– 1100 hektáron közel 2000 kistermelővel vagyunk szerződéses kapcsolatban és úgy számolunk, 95-100 ezer mázsa szőlőt és lehetőség szerint 5-6 ezer mázsa aszút vásárolunk fel idén, amelynek ellenértékét mindenki legkésőbb december 15-ig megkapja – mondta Goreczky Gergely, a Tokaj Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója. – Sajnos egyre nagyobb szükségünk lenne a borkülönlegességek készletszintjének megemelésére, ezért idén különösen magas aszúárat kínálunk, így megéri majd kivárni a szüretet. Ennek érdekében a felvásárlási időszakot akár novemberig is kinyújtjuk.

Goreczky Gergely elmondta: két hónapja végzik az ültetvényfelméréseket, hogy lássák, mely parcella milyen fekvésű, milyen kondícióban van, onnan milyen minőségű szőlőre lehet számítani. Az idei szüret egyik újdonsága az lesz, hogy a bejelentkezést követően az ültetvényellenőrök a szüret napján felkeresik a parcellát és ellenőrzik a termés minőségét, és úgy lehet beszállítani a termést, ha erről igazolást ad az ellenőr.

A muskotályos szőlő felvásárlása szeptember 5-10. között lesz Tolcsván, a furmint és a hárslevelű átvételét szeptember harmadik hetétől kezdik meg Tolcsván és Szegiben. A 17 mustfokot meghaladó szőlőket veszik át és úgy alakították az árképzést, hogy a gazdáknak megérje megvárni a jobb minőséget garantáló érési fokot. A muskotályos szőlő esetében egységes lesz a felvásárlási ár mustfoktól függetlenül, de a tavalyihoz képest 17 százalékkal magasabb árat kínálnak.

ÉM-BG


Felvásárlási árak, Ft/kg

Muskotályos

  • 17 mustfok felett: 140

  • Furmint, hárslevelű

  • 17-19 mustfok: 90
  • 19-21 mustfok: 105
  • 21 mustfok felett: 125-200

  • Aszú

  • I. osztályú: 2400
  • II. osztályú: 2000
  • III. osztályú: 1600

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában