Helyi közélet

2013.07.30. 12:11

Kártyával vagy készpénzzel?

Borsod-Abaúj-Zemplén - Hogy járunk jobban vásárláskor? – a dilemma a régi, s küszöbön a változás...

Borsod-Abaúj-Zemplén - Hogy járunk jobban vásárláskor? – a dilemma a régi, s küszöbön a változás...Már ma is igen kevés valóban nullás számlacsomag létezik, s a számuk várhatóan tovább csökken augusztus 1-je után. Ennek ellenére az alapvetés, miszerint a kártyás fizetéssel jobban járunk, továbbra is igaz, főleg azok esetében, akik bankszámlára kapják a jövedelmüket – jelentette ki dr. Morvai Gábor, a Pénzügyi Tanácsadó Hálózat szóvivője.

Még inkább megéri majd

– A jelenlegi szabályok szerint a kártyás tranzakciókat 0,2 százalékos (de maximum 6000 forintig terjedő) tranzakciós illeték terheli, az ATM-ből vagy bankfiókból történő készpénzfelvételt azonban 0,3 százalék (a 6000 forintos plafon mellett). Augusztus 1-től úgy változnak a szabályok, hogy a kártyás fizetés esetében 0,3 százalékra nő az illeték mértéke (marad a 6000 forintos maximum), ugyanakkor a készpénzfelvételt 0,6 százalékos (immár a 6000 forintos plafon nélküli) illeték terheli. Tehát augusztustól – noha drágul a kártyás vásárlás – az eddigieknél is jobban megéri a készpénzhelyettesítő fizetési módokat használni, mint felvenni a pénzt az automatából/ bankfiókból – szögezte le a szakértő. Arra is figyelmeztetett: az illetéken kívül az adott számlakonstrukcióban foglalt költségek is felmerülhetnek, és az sem kizárt, hogy ezeket a terheket csak részben hárítja át a bank.


[poll id="429"]


Segít a bankszámlaválasztó

Ezek alapján sokakban felmerül – az emelkedő banki költségek miatt pedig egyre inkább felértékelődik – a bankváltás lehetősége. Aki szeretne utánajárni, hogy a saját szokásainak melyik bank mely számlacsomagja a leginkább megfelelő, annak ajánlható a PSZÁF Bankszámlaválasztó programja.

Megkérdeztük: vajon készpénzfelvételnél továbbra is érvényes-e, hogy lehetőleg saját bankunk ATM-jéből vegyünk fel, mert az idegen terminálból többet fizetünk érte? Megtudtuk: a tranzakciós illeték vonatkozásában nincs különbség, azonban a bankok jellemzően tesznek különbséget. Az illetéken felül alkalmazott költségeket általában úgy állapítják meg, hogy a saját ATM-ből vagy bankfiókból történő készpénzfelvételt preferálják. Az egyes számlacsomagok között ebben is lehetnek különbségek, ezért érdemes utánajárni, hogy létezik-e a jelenleginél előnyösebb számlacsomag. Azzal a rossz berögződéssel azonban mindenképpen érdemes leszámolni, hogy a nagybevásárlás előtt felvesszük az üzlet közelében lévő ATM-ből a pénzt, hogy azzal fizessünk... (A témát folytatjuk...)

ÉM-SZK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában