Helyi közélet

2013.05.02. 13:42

Traumatológia: Minden (abban) az egyben

Borsod-Abaúj-Zemplén - Diósgyőrben megszűnt, így május 1-től egy helyen – a Megyei Kórházban – működik traumatológiai szakrendelés.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Diósgyőrben megszűnt, így május 1-től egy helyen – a Megyei Kórházban – működik traumatológiai szakrendelés.Előfizetőinktől több levelet is kaptunk, amelyben azt firtatják: győzi-e majd a B.-A.-Z. megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház a megnövekedett feladatot, lévén mostantól ez az egy traumatológia működik Miskolcon, sőt a megyében. Felkészültek-e a több beteg fogadására, vagy a járóbetegeknek kell felkészülniük az órákig tartó várakozásra a traumatológiai szakrendelő folyosóján?

– Nem az eddig is meglévő szakrendelésre „eresztjük rá” a többletforgalmat, hanem egy másikat is működtetünk mellette. A „mellette” helyileg is értendő, vagyis a főépületünk első emeletén. Az egyik szakrendelőben, mint eddig is, reggel 8-tól délután 2-ig, a másikban reggel 8-tól este 8-ig fogadjuk munkanapokon a járóbetegeket - tisztázta dr. Nagy Gábor orvosigazgató. Hogy ki hová tartozik, nem a lakóhely dönti el: az első emeleten érkezési sorrend alapján dől el a sorszámosztónál. A diósgyőri traumatológiai szakrendelést ellátó Ditra Kft. minden dolgozóját átvettük: 2 műtőst, 2 adminisztrátort, 3 asszisztenst, továbbá az eddig ott vállalkozásban dolgozó, nálunk részfoglalkoztatásban alkalmazott traumatológusaink mostantól teljes állásban állami alkalmazottak váltak. Kivételt csupán a 4 ditrás, nyugdíjas traumatológus orvos jelenti, velük szűkül a kör, ám arra számítunk, hogy a az ellátásra szoruló beteg is kevesebb lesz, mert megszűnik a forgalmat befolyásoló korábbi egyéni érdekeltség.

Ki hová tartozik?

Ez alkalomból azt is tisztáztuk: melyik traumás beteg hová tartozik, hová kell, hogy beutalja a háziorvos, hiszen a gyakorlatban keverednek a fogalmak.

– A traumatológiai ambulancia a felvevőhelye azon betegeknek, akiket vélhetően „befektetnek”, például mert többszörösen sérültek, vagy mert feltételezhető, hogy sérülésük miatt műtétre szorulnak. A traumatológiai gondozóba a volt fekvőbetegeket rendelik vissza. Helyileg mindkettő a régi sebészeti tömb földszintjén van, bejárata a régi helikopterleszállóval szemben található. A traumatológiai szakrendelőkben a járóbetegeket fogadják, helye a főépület első emelete, ahová lifttel is fel lehet jutni.

Az orvosigazgató hozzátette: a várakozási időt szeretnék egy óra alá csökkenteni a szakrendelésen. Maga az osztályvezető főorvos is rendelni fog, hogy átlássa a működést, s minél optimálisabbá tegyék a szervezettséget.

ÉM-SZK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában