Helyi közélet

2013.03.20. 14:09

Veszélyes lehet a divat?!

Miskolc - A droghasználat közös tűvel érthető veszélyforrás. De a „tetkó” és piercing? – szakértőnk erre is válaszolt.

Miskolc - A droghasználat közös tűvel érthető veszélyforrás. De a „tetkó” és piercing? – szakértőnk erre is válaszolt.A megyénkben lévő két hepatitis centrum egyikének vezetője, dr. Lombay Béla gyakorlati tapasztalataival támasztotta alá a HCV-vel kapcsolatos információkat.

Elsőként arról kérdeztük: mennyiben reális az, hogy valaki a vértranszfúzió során fertőződött a hepatitis C vírusával, illetve jellemzően milyen más módokon „tehetünk szert” a HCV-re?

Fő veszélyforrás

– A véradói donorszűrés bevezetése (1992) óta a korábban jellemző fertőzési útvonal, a vérkészítménnyel történő átvitel esélye drasztikusan csökkent. A szexuális úton, illetve az anyáról magzatra történő terjedési módok átviteli aránya is csupán 5 százalék alatti. 1992 előtt az egészségügyi tevékenység jelentett kiemelt rizikót a HCV átadása szempontjából. Jelenleg az önkárosítással jellemezhető tevékenységek, mint intravénás droghasználat (közös tű), tetoválás, testékszerek beültetése tekinthetők komoly veszélyforrásnak. Ezt a tényt támasztja alá ambulanciánk tapasztalata is, ahol 2012-ben 10 újonnan igazolt HCV-fertőzés közül 6 beteg esetében volt igazolható korábbi (intravénás) droghasználat. A HCV átvitele intravénás kábítószer-használat során nemcsak közös tűvel, hanem fertőzött kötszerekkel is létre jöhet – kaptuk a választ.

A festék is fertőzhet

Arra voltunk kíváncsiak: steril tű használata mellett is veszélyes-e a tetoválás, illetve hogy a piercing-beültetésnél mi jelent veszélyt?

– A tetoválás, mint új divathullám, szintén rizikófaktornak tekinthető, mivel a steril tűk használata sem nyújt megfelelő védelmet az esetlegesen már fertőzött festékoldat bőrbe jutása esetén, míg piercing beültetésénél a vérzéses sérülések jelenthetik a veszélyforrást.

A gyógyulás esélyei

A korán kiemelt anti-HCV pozitív betegek kezelése megfelelő együttműködés esetén magas arányban sikeres. A kezelés eredményességét több tényező segítheti (lásd a mellékelt ábrát). De vajon milyen sikert érnek el a főorvos által vezetett ambulancián? – tudakoltuk.

– Saját gyakorlatunkban 2003-2012 között a tartós gyógyulás esélye mintegy 40 százalék volt, míg a fiatal droghasználóknál valamennyi esetben sikerült tartós vírusmentességet elérni a kezelést követően. A megfelelő együttműködési készség elérése létfontosságú, mivel több páciens a kezelés előtt-alatt kikerül a látókörünkből – körükben érdemi gyógyító munka nem végezhető.

ÉM-SzK

A veszélyes vírus

Mi is az a HCV? 

A hepatitis C vírus (HCV) egyike a vérrel és testnedvekkel terjedő fertőző májgyulladás kórokozóinak.

A veszélyes vírust 1989-ben azonosították és nevezték el HCV-ként.

A betegség jelentőségét a gyakran tünetmentes fertőződést követően a gyulladás idült formába való átmenete adja, mivel ennek talaján évtizedek múlva májzsugor és májrák alakulhat ki.

6 kérdés és 6 válasz

Olvasóink telefonon, illetve e-mailben érkezett kérdéseire (akárcsak a múlt keddi Egészség rovatunkban, amelynek témája szintén a hepatitis C volt) dr. Lombay Béla belgyógyász–gasztroenterológus szakorvos válaszolt. 

Veszélyes hulladéknak tekinthető-e az esetleg hepatitis C-s vérrel szennyezett tű?

Feltétlenül, sőt valamennyi vérrel szennyezett tű, vagy orvosi eszköz veszélyes hulladéknak minősül. Kommunális hulladékba nem helyezhető. A speciális tároláshoz és a megsemmisítéshez segítséget nyújtunk.

Létezik-e „spontán gyógyu-lás” hepatitis C-ből?

A betegek mintegy 20 százalékában bár az anti-HCV jelen van, a vérből nem mutatható ki HCV és májfunkciós eltérés sincs. A páciensek túlnyomó többségében (80 százaléka) azonban idült májgyulladás alakul ki, mely kezelést igényel.

A férjemnél anti-HCV-t mutattak ki, és azt gyanítják, hogy 1972-es balesete után kapott vérrel fertőződhetett. Létezik-e, hogy ez több évtizedig nem okozott panaszt?

Igen, jellemző lehet a több évtizedes lappangási idő, sokszor teljesen tünetmentes állapotban. Mielőbbi kivizsgálást javaslok, hepatitis centrumban.

Véradás során 38 éves nőnél anti-HCV reaktív lett. Igényel-e kivizsgálást?

Igen, javaslom a kivizsgálást (hepatitis centrumban).

Elmúltam 75 éves, ismert HCV-hordozó vagyok. Lehetséges-e a kezelésem?

Elméletileg igen, de mindenképpen egyedi elbírálást igényel. Figyelembe kell venni májbetegsége stádiumát, általános állapotát és társbetegségeit is. Javaslom a hepatitis centrumba történő irányítását.

Adhat-e anti-HCV pozitív beteg sikeres kezelése után vért?

Nem, a véradásból véglegesen kizárják.


Miskolc - „A Jóisten se tudja” – válaszolja István a kérdésre: mikor és hogyan fertőződhetett meg a hepatitis C vírussal.

 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában