Helyi közélet

2013.03.28. 16:46

Rendelet híján keresik a jogi kiskapukat

Miskolc - Miskolcon jelenleg nem büntethető a közterületen történő alkohol fogyasztás, a füvön parkolás, avarégetés...

Miskolc - Miskolcon jelenleg nem büntethető a közterületen történő alkohol fogyasztás, a füvön parkolás, avarégetés...Az egyes tiltott, kirívóan közösségellenes magatartásokról szóló miskolci rendelet alig nyolc hónapot élt. Jelenleg nincs helyette másik. Tavaly áprilisban fogadta el a város testülete, decemberben azonban hatályon kívül is helyezték. Ennek oka: az Alkotmánybíróság döntése... A hatályon kívül helyezésről szóló előterjesztésben azt írták, hogy egy megfelelően megállapított törvényi felhatalmazó rendelkezés ismét megteremtheti a jogalkotói lehetőségeket az önkormányzatok számára.

Lassan április, de egyelőre nem történt semmi. A jelenlegi helyzet az: december óta nem tudják büntetni a közterület felügyelők - többek között - a zöldterületen parkolást, a közterület tisztán tartásának megszegését, az avar égetését, a közterület felbontását, a közterület szabálytalanul használatát, az ingatlanon hulladék tárolását, rágcsálók, rovarok elszaporodását, a lakcímbejelentés helyi szabályainak megszegését, bizonyos helyzetekben (például kapualjban) a szeszes ital fogyasztását, a téli síktalanítás elmulasztását.

Érdeklődésünkre ezt erősítette meg a városházi szóvivő, Dobos Tímea is: "A közterület-felügyelet munkatársai minden olyat ellenőriznek, amit a helyi önkormányzati rendeletek külön tiltanak (avarégetés, közterület szabálytalan használata, zöldterületen parkolás, a közterület tisztán tartásának megszűnése, a közterület felbontása, a lakcímbejelentés szabályának megszegése stb.), de jogszabályi felhatalmazás hiányában helyszíni bírságot nem szabhatnak ki, a jogsértés pénzbírsággal nem szankcionálható."

Kiskapuk

Az önkormányzat azonban keresi a megoldásokat, amennyiben szabályszegést tapasztalnak minden esetben megteszik a szükséges intézkedéseket, figyelmeztetést, vagy éppen átirattal élnek a megfelelő szervek felé (polgármesteri hivatal illetékes osztálya, Járási Hivatal Népegészségügyi Intézete, Szabálysértési Hatósága, Okmány Osztálya, Rendőrség, stb.) Erre már Kovács László, a közterület-felügyelet vezetője mondott példát lapunknak: a zöldterületen megállást például - a rendőrséggel egyeztetve - a Kreszbe ütköztetik, így büntethető. Ha az ellenőrzés során szemétszállítási szerződés hiányát tapasztalják, akkor átirattal élnek az építési osztályra, ahol megvannak az eszközök, rendeletek a közigazgatási eljárás elindítására, és egy esetleges bírság kiszabására. A lakcímbejelentés elmulasztása esetén is van megoldás: értesítik a népesség-nyilvántartót, és ők intézkednek, például kijelentik a korábbi lakcíméről az illetőt - magyarázta Kovács László. "A rendelet hatályon kívül helyezése után kerestük a kiskapukat, természetesen a jogszabályi lehetőségeken belül" - fogalmazott.

S hogy mikor teremtődnek meg a jogalkotói lehetőségek újra az önkormányzat számára? Az ügyben "levél ment a Belügyminisztérium felé", válaszolta Dobos Tímea.


Az önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezése óta ennyi intézkedés történt

Zöldterületen parkolást, illetve áthajtást 301 esetben ellenőriztek, avar- és kerti hulladék égetését 18 esetben. Lakcímellenőrzést 1018 esetben végeztek, ebből 34-nél keletkezett átirat a Hatósági és Ügyfélszolgálati Osztály Anyakönyvi és Népességnyilvántartási Csoport részére lakcímbejelentési kötelezettség elmulasztása miatt. 975 alkalommal végeztek célellenőrzést és 7 esetben éltek figyelemfelhívással. Ebtartás: 23 esetben készült átirat a körzeti állatorvos részére oltás hiánya miatt, közterület használat 221 esetben történt célellenőrzés, szeszesital fogyasztása és árusítása 24 esetben éltek figyelemfelhívással a szabálysértőkkel szemben , tisztántartási sávok ellenőrzése (hóeltakarítás, szemetes, elhanyagolt) 793 esetben tartottak célellenőrzést, minden esetben figyelemfelhívással éltek az ingatlantulajdonosokkal szemben, szemétszállítási szerződések 320 esetben tartottak ellenőrzéseket, ebből 19 esetben történt átirat az Építési Osztály felé szemétszállítási szerződés hiánya miatt, köztisztasági szabálysértés: 186 esetben történt célellenőrzés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában