BMX flatland bajnokság

2024.05.15. 17:00

Ez ,,tutira" nagyon látványos lesz!

Sátoraljaújhelyen rendezik meg a hét végén a magyar BMX flatland bajnokság 2. fordulóját.

Az első fordulót már lebonyolították, most jön a második kör a hazai BMX flatland bajnokságon, amelynek a helyszíne a Zemplén Kalandparknál található sátoraljaújhelyi jégcsarnok lesz szombaton. A viadal szervezője a Sport Zone SE, a programterv szerint 9 és 12 óra között az edzések zajlanak majd, majd 12.30-tól kezdődnek a futamok (junior, girls, master, elite), folyamatosan, a díjkiosztót 18 órától tervezik megtartani. Az előzetes nevezés alapján 30-40 bringás ,,száll nyeregbe", mutatja be tudását az érdeklődők előtt.

Egy angol a motor

– Hozzávetőlegesen két évtized után lesz újra bmx verseny a városunkban – mondta Pásztor Gábor, helyi felelős szervező. – Azt tudni kell, hogy 1997 és 2005 között négyen szereztünk világbajnoki címet Újhelynek, a helyi klubnak ebben a szakágban, sorrendben Sarlósi Attila, jómagam, Kun Ádám és Katona Dénes. 2002-ben, 2003-ban, és 2004-ben megcsináltuk a Zemplén Flat Jam elnevezésű rendezvényünket, kettőnek a jelenlegi Georgikon Görögkatolikus Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium volt a helyszíne, egynek pedig a városi sportcsarnok. Ezt követően nem sokkal, 2006-tól a nemzetközi kerékpáros szövetségek átalakultak, felbomlottak, volt egyfajta hanyatlása tehát a sportágnak globális szinten, és itthon is, ami sajnos eltartott jó pár évig. Itthon nem rendeztek versenyeket, külföldön sem sokat, amelyekre nagyon kevesen jártak ki, vegetatív módban volt a flatland, bár akiknek ez szívügyük volt, azok gyakoroltak. A sportágnak sokat számított, hogy a cross szakág bekerült az olimpia műsorára, ez belejátszott abba, hogy az egész elkezdett újjá, újra éledni. A 2010-es években újra voltak versenyek, viszont 2020 tavaszán ,,beütött" a covid, akkor ez nem könnyítette meg senkinek sem az életét, minden esemény elmaradt. Ennek elmúltával előjöttek a korábbi versenyzők, illetve lett sok új ember is, akik eziránt a sportág iránt elkezdtek érdeklődni. Az volt az általános felfogás, hogy ,,Mozogni kell, gyerünk, csináljuk!", beindult az erősödés, Magyarországon, külföldön egyaránt. Itthon ennek motorja egy angol srác, Rob Alton, aki egyrészt Veresegyházán bérel egy csarnokot, és ott gyerekeket tanít BMX-ezni, másrészt fellép kerékpáros artistaként a Cirque du Soleil-ben.

Biztosra mennek

Az újhelyi szervező ekképpen folytatta, a flatland bajnoksággal kapcsolatban:

– Konkrétan Rob vette fel a kapcsolatot a honi kerékpáros szövetséggel, és elkezdte szervezni ezt a versenyt, az ob-kat, évente három-négy fordulót – sorolta Pásztor Gábor. – Ismertem őt korábbról, tudtam, hogy kicsoda, azonban személyes kontakt nem volt köztünk egészen addig, amíg a kisfiamat el nem vittem hozzájuk, hogy tanítsa. Ekkor beszélgettem vele arról, mi lenne, ha ezen fordulók közül egyet elhozna Újhelybe. Mindenki, aki ebben valamilyen szinten szerepet vállal, ,,rábólintott", és találtunk egy alkalmas időpontot is. Van sok olyan flatland verseny, amelyet szabadban bonyolítanak le, azonban senki sem szerette volna, ha az időjárás keresztül húzza a számításokat, így a jégcsarnokkal biztosra mentünk, megyünk. Ez annyiban meghatározta az időpontot, hogy a létesítményben áprilisban, májusban, júniusban nincs jég, így alkalmas más események lebonyolítására is.

Nem tilos tapsolni

Az újhelyi klub, az STK BMX szakosztálya két indulóval képviselteti magát szombaton: elitben Kaposvári Martin vesz részt a vetélkedésben, a junior B korosztályban pedig Pásztor Áron. 

– A juniorok egy-, a többiek két alkalommal ,,futnak". Amennyiben nagyon sok induló jönne össze, akkor lenne selejtező is, ha nem, akkor mindenki megkapja a második lehetőséget. A zsűri a két program közül – amelyek körülbelül két és fél, három perc hosszúak – a jobbat értékeli, és ez alapján hirdetnek eredményt – nyilatkozta Pásztor Gábor. – A bírálást három, akkreditált zsűri tag végzi, egyik Budapestről, másikuk Debrecenből érkezik, a harmadik pedig korábbi világbajnokunk, Katona Dénes lesz. Elég sok dolgot néznek: egyrészt, hogy ront-e a versenyző, leteszi-e a lábát, figyelik a trükkök nehézségi fokát, kivitelezését, a folyamatosságot, az összképet, továbbá azt is, hogy van-e benne valamilyen egyedi, sajátos elem, ami plusz pontokat érhet. A zsűri tagjai jegyzetelnek, pontoznak, de azért a végén van egy megbeszélés, hogy egyetértés legyen közöttük. Akik eljönnek a helyszínre, nyugodtan kifejezhetik tetszésüket, bármikor, tapsolhatnak a trükköknél, ez közben egyáltalán nem tilos. A nézők számára a belépés ingyenes. Az Újhely utáni, harmadik forduló még nincs kiírva, azonban valószínűleg a közeljövőben lesz, és a fővárosi Duna Plazában. MI

BMX: a tények

Magyar BMX Flatland Bajnokság (HFC) 2. forduló

Időpont: 2024.05.18 (szombat)

Helyszín: 3980, Sátoraljaújhely, Torzsás út. 25. (Zemplén Kalandpark, Jégcsarnok)

Verseny kategóriái: Junior, Girls, Master, Elite, Open

Verseny időrendje: 9.00-12.00: edzések, 11.30: bírói értekezlet, 12.30-tól: verseny futamok (junior, girls, master, elite) folyamatosan, melegítésekkel kategóriánként, 18.00: díjkiosztók

Díjazás: érem, oklevél

További információk: Pásztor Gábor (30/214-4750)

 

 

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!