Helyi közélet

2013.03.14. 15:16

"Pénztárgépezés", több fázisban

Budapest - Nem változott annak szabályozása, hogy kinek kell nyugtát adni, illetve hogy ki kötelezett a pénztárgép használatára - közölte az Észak-Magyarország érdeklődésére a NAV Sajtó- és Kommunikációs Főosztálya.

Budapest - Nem változott annak szabályozása, hogy kinek kell nyugtát adni, illetve hogy ki kötelezett a pénztárgép használatára - közölte az Észak-Magyarország érdeklődésére a NAV Sajtó- és Kommunikációs Főosztálya.Tehát a taxisoknak 2013. május 1-jétől éppúgy, mint azt megelőzően valóban nem pénztárgépet, hanem taxamétert kell használniuk, amelyek tekintetében műszaki jellegű változás nem történt a szabályozásban. Nem történt változás a kozmetikusok, fodrászok esetében sem. Nekik továbbra is elegendő kézi nyugtát kiállítani (például) a hajvágásról vagy az arckezelésről. Azonban, ha bármilyen terméket is értékesít (pl. a kozmetikus krémeket), akkor az már kiskereskedelmi tevékenységnek minősül, és emiatt az eladott termékről a nyugtát pénztárgéppel kell kiállítani. Vagyis „eladói (kiskereskedői) minőségében” még a fodrász és a kozmetikus is pénztárgép használatára kötelezett.

Elsőként az "áprilisiak"

Felvetésünkre, hogy hogyan, és mikortól valósul meg a pénztárgépek csere azt a választ kaptuk: "a rendeletnek megfelelő, a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV) online kapcsolatra képes pénztárgépekre (új típusú pénztárgép) történő áttérés ütemezetten, több fázisban zajlik majd az alábbiak szerint: a pénztárgéphasználatra kötelezett adózó elektronikus naplóval nem rendelkező, hagyományos pénztárgépet 2013. április 30-ig üzemeltethet, azonban a 2013. június 30-ig terjedő türelmi időszakban az állami adóhatóság nem szankcionálja az elektronikus naplóval nem rendelkező, hagyományos pénztárgépek használatát. A NAV honlapján már közzétette azon pénztárgépek engedélyszámát, típusmegnevezését, amelyeket a pénztárgéphasználatra kötelezett adózók 2013. június 30-át követően nem használhatnak. Viszont a pénztárgéphasználatra kötelezett adózó elektronikus naplóval rendelkező, hagyományos pénztárgépet 2013. december 31-ig üzemeltethet.

Még nem ismertek

Ugyanakkor a pénztárgéphasználatra kötelezett, elektronikus naplóval rendelkező, hagyományos pénztárgépet használó adózó 2013. július 1. és 2013. december 31. között adatszolgáltatási kötelezettségét az elektronikus naplófájlok elektronikus úton történő megküldésével teljesíti az állami adóhatóság felé. (A NAV 2013. március 12-én honlapján közzétette az elektronikus naplófájlok adattartalmának megküldésével teljesítendő adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésének technikai részleteit.) Mindezek mellett a pénztárgéphasználatra nem kötelezett adózó hagyományos pénztárgépet 2014. december 31-ig üzemeltethet.

A NAV Sajtó- és Kommunikációs Főosztálya arra a kérdésünkre, hogy mennyibe kerül majd egy-egy pénztárgép cseréje, és miként alakul majd a támogatások mértéke úgy válaszolt, hogy a Nemzeti Adó-és Vámhivatal nem rendelkezik arra vonatkozó információval, hogy az online kapcsolatra képes, adóügyi ellenőrző egységgel felszerelt pénztárgépeket a pénztárgép forgalmazók milyen fogyasztói áron fogják értékesíteni. Ugyanakkor az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 198. §-a alapján a hagyományos pénztárgép új (online kapcsolatra képes) pénztárgépre való lecseréléséhez az állam támogatást nyújt, azonban ennek a támogatásnak és annak igénybe vételének feltételei a NAV előtt jelenleg nem ismertek.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában