Helyi közélet

2013.03.02. 11:04

Nincs szükség hitelfelvételre

Ózd - Az ózdi képviselő-testület legutóbbi ülésén elfogadták a város idei költségvetését.

Ózd - Az ózdi képviselő-testület legutóbbi ülésén elfogadták a város idei költségvetését."Nagy eredménynek tartom a mostani költségvetést, hiszen 2010-től azon dolgoztunk, hogy a hiányunkat teljesen lenullázzuk" - fogalmazott a legutóbbi tanácskozáson Fürjes Pál, Ózd polgármestere, aki hozzátette: ezt a célt sikerült elérni, ám idén és a jövő esztendőben is átgondolt és tudatos gazdálkodásra lesz szükség.

A napirend kapcsán elhangzott: a pénzügyi terv bevételi főszámát 4 milliárd 463 millió forinttal tervezték, a kiadási oldalon pedig 5 milliárd 106 millió forint szerepel. A két fő számadat közötti 484 milliót a korábbi esztendő felhalmozásából és a pénzmaradványból fedezni lehet, így nem lesz szükség hitelfelvételre.

Eltűnt a tartozás

- Komoly mínuszt dolgoztunk le két esztendő alatt - folytatta Fürjes Pál. - Amikor átvettük a város vezetését, akkor 825 milliós hiánnyal kellett számolnunk. Ezt az összeget sikerült eltűntetnünk, köszönhetően a racionális gazdálkodásnak és az intézményrendszerben történt változásoknak. A jövőben is ezt az ésszerű utat kell követnünk. Csak olyan beruházásokat támogathatunk, amelyek nem jelentenek többletkiadást, ugyanakkor energetikai szempontból újabb megtakarításokat érhetünk el. Idén elsődleges feladatunk a kötelező feladatok ellátása, de nem szeretnénk lemondani a sportról és a kultúráról sem, ezért lehetőségeinkhez képest a városban működő csoportokat és sportszervezeteket is igyekszünk támogatni.

Túl optimista tervezés

Az ellenzék szerint a költségvetés pozitívumait el kell ismerni, ugyanakkor több ponton is bizonytalannak tartják a pénzügyi tervet. Boda István, szocialista képviselő úgy látja: az Iparűzési Adót túlkalkulálták, és ebből még adódhatnak nehézségek.

- Túlságosan optimista volt a rendelet megalkotója - jelentette ki a pénzügyi bizottság egykori vezetője. - 180-200 millióval túlkalkulálták, ebből lehet idén fedezni a nem kötelező feladatokat. - A korábbiakhoz képest jóval kevesebb a fejlesztés, út és járdaépítés területén nem várható komoly előrelépés. Ugyanakkor el kell ismerni, hogy az esztendő második felében indulhatnak olyan beruházások, amire nagy szüksége van a városnak.

Az ózdi képviselő-testület az előterjesztést tizenegy igen, egy nem és két tartózkodás mellett fogadta el.

- ÉM-ME -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában