Helyi közélet

2013.03.18. 17:04

Időközi választások Hegyalján

Zemplén - Az új hegyközségi törvény miatt új választások lesznek Tokaj-hegyalján is.

Zemplén - Az új hegyközségi törvény miatt új választások lesznek Tokaj-hegyalján is.Az új hegyközségi törvény miatt Magyarország valamennyi borvidékén új hegyközségi választásokat kell tartani.

Változások

– Valóban így van. Bár öt évente szoktak általában hegyközségi választásokat tartani, de az új hegyközségi törvény a hegyközségben választott személyek mandátumát visszavonta, így most a ciklus lejárta előtt, időközi választást kell tartani – mondja Marcinkó Ferenc, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. –Az új törvény néhány helyen jelentős változást eredményez a korábbiakhoz képest. Az egyik legjelentősebb változás az, hogy megváltozik a tagok szavazati aránya. Eddig egy tag, egy szavazat elven működtek a hegyközségi szervezetek. A szavazatok száma most döntően attól függ, hogy a tag milyen nagyságú szőlőterülettel rendelkezik. A szőlőtermesztő tagok megkezdett hektáronként egy szavazatot kapnak, de ezt annyiban maximalizálják, hogy legfeljebb a hegyközségi összes szavaztok tíz százalékát birtokolhatják, míg a borászok pedig egy szavazatot kapnak. A másik jelentős változás már ebből levezethető, hiszen a törvény a tagokat két kategóriára bontja, vagyis szétválasztja szőlészeti és borászati termelőkre. Az előbbibe azok tartoznak, akik borszőlőültetvényt művelnek és szőlőültetvényük termését árutermelés céljából feldolgozzák, illetve értékesítik. A borászati termelő pedig az, aki borszőlőt, mustot, illetve bort árutermelési célból vásárol. Következő fontos változás, hogy a hegyközséget a borvidéki tanácsba egy szőlészeti és egy borászati küldött fogja képviselni akiket most szintén meg kell választani. Marcinkó Ferenc elmondta, hogy megváltozik a törvény értelmében a hegybíró jogállása is, ami abból ered, hogy szétválik a hegyközség közigazgatási és szakmai önigazgatási feladata. A hegybíró munkáltatói és felügyeleti szempontból függetlenné válik a tagságtól. Őt továbbra is a választmány pályázat útján javasolja elfogadásra, de a kinevezését és munkáltatói jogait a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára gyakorolja.

A Tokaji Borvidék nyolc hegyközségében március 21. és 28. között tartják meg a választásokat, ahonnan összesen nyolc-nyolc szőlészt és borászt delegálnak majd a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsába. A tanács szintén egy szőlészt és egy borászt delegál majd a Hegyközségek Nemzeti Tanácsában. A küldötteket az adott testületben szintén területi alapon illeti majd meg a szavazati joguk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában