Helyi közélet

2013.03.21. 16:10

Hová lettek a jelentkezők?

Miskolc, Tiszaújváros - Már nem olyan vonzó az egyetem. Az okok után kutattunk.

Miskolc, Tiszaújváros - Már nem olyan vonzó az egyetem. Az okok után kutattunk.Egyre csökken az egyetemre vagy főiskolára jelentkező diákok száma. Az előzetes adatok szerint az idén már csak 95 ezren nyújtották be jelentkezési lapjukat, két évvel ezelőtt még 141 ezren. Igaz, az érettségizők száma is csökkenő tendenciát mutat, de nem ilyen nagy mértékűt.

Az okokat kutatva kerestük meg elsőként Fekete Sándort, a Miskolci Egyetem tanulmányi szakreferensét, aki lapunknak elöljáróban elmondta: az Oktatási Hivatal részéről még nem történt meg a hivatalos bejelentés a beérkezett jelentkezési lapok számáról, így egyelőre azt sem tudni, hogy a Miskolci Egyetemre mennyien szeretnének bejutni. Azt azonban már látni, hogy több összetevője is van az egyre kevesebb jelentkezésnek. Az egyik, hogy csökken a középiskolások száma. A másik a felsőoktatásban tapasztalható kiszámíthatatlanság és bizonytalanság. A kormányzati kommunikáció nem volt egységes, és még a jelentkezés előtt néhány héttel is változtatott a feltételeken a szakminisztérium. Ez a diákokat elbizonytalanította. Egy harmadik tényező is közrejátszik: sok középiskolás inkább külföldi egyetemet választ a magyar helyett, sorolta a szakember. Hozzátette: bár a kormány ígérete szerint az idén többen tanulhatnak majd állami ösztöndíjasként a felsőoktatásban, mint az előző tanévben, de konkrétumok még nincsenek. Csupán annyit tudni, hogy eltörölték a keretszámokat, és néhány népszerű szaknak meglehetősen magas ponthatárt állapítottak meg. De hogy valóban mennyien tanulhatnak majd ingyenesen az egyetemeken, az csak júliusban, a ponthúzás napján derül ki.

Kétéves szakmát

Középiskolákban is érdeklődtünk: vajon hogy alakul az idei jelentkezések száma. A tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója, Pogonyi-Simon Edit azt mondta lapunknak: pontos adataik nincsenek, de az osztályfőnökök tapasztalata az, hogy az idén valamivel kevesebben jelentkeznek a felsőoktatásba. Néhányan, akik megtehetik, külföldi egyetemen folytatják tovább a tanulást, de vannak, akik a felsőoktatás helyett OKJ-s képzést választanak, ami két év után szakmát ad. Sok diák azonban céltudatos. Ők már az első középiskolai években elhatározták, hogy milyen diplomát szeretnének, és arra készülnek. Céljaik elérése érdekében még a költségtérítés kifizetését is vállalják. Akadnak azonban olyan tanulók is, akik az érettségi után külföldre mennek dolgozni és nyelvet tanulni, tudtuk meg az igazgatótól.

Pluszpontokkal

Az Avasi Gimnázium igazgatója, Schmidtné Törő Ágnes nem tapasztalta, hogy az iskolából kevesebben jelentkeztek volna a felsőoktatásba, mint tavaly. Megjegyezte: valószínűleg ennek az az oka, hogy a gimnáziumban magas szintű a nyelvi képzés, így sokan szereznek nyelvvizsgát, melyek pluszpontokat jelentenek és egyben nagyobb esélyt is a továbbtanulásra. Megtudtuk: a diákok szeretik a Miskolci Egyetemet, az iskolának jó az intézménnyel a kapcsolata, de vannak, akik távolabbi egyetemet választottak. És természetesen olyan tanulók is akadnak, akik külföldi egyetemre készülnek vagy OKJ-s tanfolyamra.

Számokban

Érettségizők 

2011. 142 600

2012. 137 600

2013. 133 162

Egyetemre jelentkezők

2011. 141 000

2012. 110 000

2013. 95 000

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában