Helyi közélet

2013.02.04. 18:34

Saját maguktól is óvni kell a gyerekeket

Miskolc - Ifjúságvédelmi őrjáraton kerestünk kolduló gyerekeket, de csak bagósokat fogtunk.

Miskolc - Ifjúságvédelmi őrjáraton kerestünk kolduló gyerekeket, de csak bagósokat fogtunk.Hétfőn kora délután elkísértük a családvédelmi szolgálat utcai szociális munkásait és a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársait, akik hetente többször is a nyakukba veszik a várost, hogy csellengőket, iskolakerülőket és más, önmagukra, esetleg másokra is veszélyt jelentő tevékenységet folytató fiatalokra „vadásszanak”.

A kora délutáni időpont nem kedvez ugyan az iskolakerülők nyakon csípésének, de mint Dudás Péter alezredes, a bűnmegelőzési osztály vezetője elmondta, a hétfői akciónak nem is ez az elsődleges célja, hanem a magatartásukkal önmagukat veszélyeztető gyerekek kiszűrése. Az őrjárat kiszámíthatatlanul mozog, van, hogy hétvégén a szórakozóhelyeken keresi az alkoholt fogyasztó fiatalokat, máskor tanítási időben az iskolakerülőket.

A Miskolc Plázából indultunk; részben azért, mert itt gyakran ütik el az idejüket a gyerekek, fiatalok, részben azért, mert mint olvasóink jelezték, időnként gyerekek koldulnak a közeli gyorsétterem parkolójában.

Ott jártunkkor láttunk ugyan egy koldust, de elszelelt, ráadásul szemre is nagykorú volt, azt pedig, hogy egy felnőtt kéregessen, semmi sem tiltja, amennyiben nem erőszakosan vagy gyerekkel a karján teszi.

Berencsi Norbert, az egyik családsegítő elmondta munkatársunknak: korábban Taktaharkányból jártak be koldulni Miskolcra gyerekek, de jelezték a helyi gyermekvédelmi hatóság felé a problémát, akik felléptek ez ellen. A mostanában kéregető gyerekek valószínűleg az állami gondozottak köréből kerülnek ki, de most - valószínűleg - a hideg miatt, nem találtunk egyet sem.

Az őrjárat a Centrum irányába folytatódott, és érintette a sétálóutcához csatlakozó utcákat, tereket. Az egykori leánykollégium melletti átjáróban egy fiatalember gyújtott rá éppen.

A dohányzásért is szólnak

A családvédelmi szolgálat munkatársai arról érdeklődtek a fiútól, hogy a szülei tudnak-e káros szenvedélyéről, de a válaszra már csak abból is következtetni lehetett, hogy letagadta a személyi igazolványát (ami a rendőrök kérésére előkerült), majd szinte könyörgött, hadd ússza meg egy helyszíni figyelmeztetéssel.

A szociális munkások azonban nem tehetnek mást, ilyen esetekben értesíteniük kell a gyerek szüleit, mert joguk van tudni róla, ha gyerekük veszélyezteti az egészségét. „A mi feladatunk a felderítés. Ha problémával találkozunk, jelezzük azt a megfelelő hatóságoknak, akik megteszik a megfelelő lépéseket”, foglalta össze Berencsi Norbert.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában