Helyi közélet

2013.02.25. 10:41

Hallgatói lista - "Megbélyegezni senkit nem lehet"

Miskolc - A miskolci alelnök politikai hadjáratot sejt az egyetemi listák mögött.

Miskolc - A miskolci alelnök politikai hadjáratot sejt az egyetemi listák mögött.Az elmúlt héten nagy botrányt kavartak az úgynevezett egyetemi listák. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemről és a Semmelweis egyetemről is előkerültek olyan dokumentumok, melyekre az intézmények hallgatói önkormányzatának tagjai becsületsértő, megalázó, olykor rasszista megjegyzéseket írtak a gólyatáboros diákok neve mellé. Mennyire megszokott az ilyen listák készítése, és mi lehetett a bejegyzések célja? – kérdeztük Konyári Györgytől, a Miskolci Egyetem Hallgatói és Doktorandusz-hallgatói Önkormányzatának alelnökétől, aki lapunknak elmondta: a gólyatáboros diákokról a Miskolci Egyetemen is készül névsor a fiatalok legfontosabb adataival (születési hely, idő, lakcím, betegség, allergia, gyógyszerérzékenység, szülők elérhetősége), de mindenféle egyéb megjegyzés nélkül. Miskolcon egyébként a valétabizottságok szervezik a gólyatáborokat, jegyezte meg. Szerinte a budapesti listák durva megjegyzéseit viccnek szánták a hallgatói önkormányzatok tagjai, ami mindenképpen elítélendő, jelezte. Az alelnök szerint más célja nemigen lehetett a „jellemzéseknek”.

Válasz volt

– Nem akarom felmenteni a budapesti hök-ös diákokat, de azért az ártatlanság vélelme mindenkit megillet – fogalmazott. – Erre hívta föl a figyelmet Nagy Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke is. Könnyen lehet, hogy a listák belső hatalmi villongások miatt kerültek nyilvánosságra, vagy politikai céljai vannak. Hisz épp az ELTE Bölcsészettudományi Karára voltak jellemzőek a februári hallgatói megmozdulások, a Hallgatói Hálózat teremfoglalásai. Könnyen előfordulhat, hogy a listák előkerülése válasz volt a diákok tiltakozó akcióira, de egyben figyelemelterelés is. Mert most mindenki a listákról beszél, nem pedig a felsőoktatást érintő súlyos gondokról – sorolta az alelnök. Zárójelben megjegyezte: nem lepné meg, ha frekventált egyetemi központokból további listák kerülnének elő.

Majd még hozzátette: mindezeken túl az interneten is közzétett jellemzések elítélendőek. Valakit származása, faji vagy vallási hovatartozása, esetleg szexuális beállítottsága alapján megbélyegezni, hátrányosan megkülönböztetni nem lehet.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában