Helyi közélet

2013.02.28. 09:33

Gyermekbarát igazságszolgáltatás - Miskolcon is meghallgatószobát avattak

Miskolc, 2013. február 27., szerda (MTI) - A Gyermekbarát igazságszolgáltatás program részeként újabb rendőrségi meghallgatószoba kapott tanúsítványt szerdán a közigazgatási és igazságügyi minisztertől, a miskolci a tizedik a sorban.

Miskolc, 2013. február 27., szerda (MTI) - A Gyermekbarát igazságszolgáltatás program részeként újabb rendőrségi meghallgatószoba kapott tanúsítványt szerdán a közigazgatási és igazságügyi minisztertől, a miskolci a tizedik a sorban.Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a miskolci meghallgatószoba tanúsítványátadásán kifejtette: ha valaki gyermekkorában bűncselekmény áldozatává válik, hajlamosabb lehet bűnelkövetésre is. A statisztikák szerint az áldozattá vált gyermekek esetében több mint 50 százalékkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy fiatalkorú elkövetővé válnak, mintegy 30 százalékuknak pedig arra, hogy felnőttkorukban tettesek lesznek. A gyermekbarát igazságszolgáltatás ezért a bűnmegelőzés szempontjából is jelentős - mondta.

Rámutatott: amikor egy gyermek bűncselekmény áldozatává válik, nemcsak a bűnesettől sérülhet, hanem magától az eljárástól is. Épp ezért azok az eljárási szabályok, amelyek egy idegen, hatósági közegben újra és újra arra kényszerítik őket, hogy beszéljenek a traumákról, még jobban elmélyítik ezeket a sebeket.

A miniszter célként jelölte meg, hogy év végére minden megyei rendőr-főkapitányság területén legyen legalább egy gyermekbarát meghallgatószoba.

Felsorolása szerint jelenleg Budapesten az V. és a VII. kerületi, valamint a veszprémi, a szombathelyi, a tatabányai, a nagykanizsai, a kecskeméti, a szegedi és a győri rendőrkapitányságon találhatók a rendeletnek megfelelő gyermekbarát meghallgató szobák, így a miskolcival együtt már tíz ilyen helyiség működik az országban. Kitért arra is, hogy a tervek szerint a következő Berettyóújfaluban lesz.

A bűnmegelőzés szempontjából a miniszter kiemelte a szaktárca gyermekbarat.kormany.hu honlapját és a www.jogosakerdes.hu internetes oldalt, amelyen a 8-12 éves korosztály tagjai szerezhetnek ismereteket az igazságszolgáltatás rendszeréről és alapvető fogalmairól.

Navracsics Tibor emlékeztetett arra, hogy 2011-ben, európai uniós elnöksége idején Magyarország a legaktívabb támogatója volt annak a kezdeményezésnek és intézkedéssorozatnak, amely a gyermekekkel szembeni bűncselekményekkel kapcsolatos jogharmonizációt tűzte ki célul.

- MTI - 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában