Döbbenet

2024.06.06. 11:30

Villanyrendőr: Csak pár napot élt az új járdaburkolat - képekkel

Az átok sújtja, vagy a trehány munka Miskolc egyik legforgalmasabb helyét. A Villanyrendőr környékén veszélyes a járdaburkolat.

Szaniszló Bálint

Ez jellemzi most a miskolci Villanyrendőr mellett a járdaburkolat állapotát

Fotó: Vajda János

Miskolc belvárosának közepén - a Villanyrendőr, a Kazinczy utca és a Hősök tere környékén - a járdaállapotokra a "bokabicsakló" a leginkább illő jellemzés. 

elkeszult-a-buszmegallo12
A villanyrendőri buszmegálló az egyik neuralgikus pont
Fotó: Bujdos Tibor

A gondok hosszú évekre nyúlnak vissza, de - ahogy a boon.hu tudósított róla - a 2021. évi őszi miskolci közmeghallgatáson az egyik felszólaló városlakó (Csabalik Gyuláné - a szerk.) rettenetesnek minősítette a Villanyrendőr környéki járdák állapotát.

Veszélyes a Villanyrendőr mellett a járdaburkolat 

Ezt mondta: „Egyik gödörből a másikba esik bele a gyalogos. Aki bottal jár, annak még nehezebb a közlekedés a járdaburkolaton. Amikor hó, vagy jég van, akkor még veszélyesebb a közlekedés arrafelé, mert az ember azt sem látja, hová lép”. A felszólaló akkor arra szólította fel a város vezetését, hogy mielőbb tegye rendbe a járdaburkolatot a Villanyrendőr környékén, mielőtt komolyabb baleset nem történik. 

Lassan indult a járdaburkolat felújítása 

A polgármeteri hivatal nevében Durda Péter, a városüzemeltetési osztály vezetője elmondta, tudják, hogy hosszú esztendők óta rossz állapotban van a Villanyrendőr környékének járdaburkolata. A burkolat a Szinva-terasz építésével párhuzamosan készült 2006-ban, a "minősége vitatható". Többszöri felfagyás miatt jutott a tarthatatlan állapotába. (A víz ugyanis rendszeresen beszivárgott a burkolat alá, megfagyott és megrongálta - a szerk.).   

A 2021. évi közmeghallgatáson beszélt először arról az osztályvezető, hogy már megtörtént az állapotfelmérés, a műszaki megoldás is megvan, és folyamatban van a pénzügyi átcsoportosítás a burkolat cseréjére. A munka aztán 2022. elején elkezdődött. Február elején felszedték a villanyrendőri buszmegállónál a balesetveszélyes járdaburkolatot. A sérült burkolat eltávolítása után azonban még további két hónapot kellett várni, hogy elkészüljön az új járdaborítás. Az eredmény azonban jó volt: mintegy 200 négyzetméternyi balesetmentes járda, amelyet végre veszély nélkül használhatnak a miskolciak.  

Kazinczy-utca-jarda-11-aj
Ez várja a gyalogosokat a Villanyrendőr, a Kazinczy utca és a Hősök tere környékén
Fotó: Ádám János

Mindez azonban csak gyors tűzoltás volt, hiszen ugyan a Szinva-terasz oldalán lévő buszmegállóban elhárították a balesetveszélyt, de a másik oldalon is kialakultak a bokatörő állapotok. Sőt végig a Kazinczy utcán és a Hősök terénél is ugyanezt a tarthatatlan helyzetet találtuk.

Újra nekiveselkedtek 

Most május végén aztán Szopkó Tibor alpolgármester - egyszersmind a terület önkormányzati képviselője - bejelentette, hogy sikeres volt 2022 tavaszán indult járdafelújítás. Úgy fogalmazott, hogy azt a burkolatcserét egyfajta pilot projektnek szánták, és kiderült, időtálló az új technológia. Ennek nyomán született meg a döntés: a villanyrendőri járdarészeket hasonló módon újítják fel.  

burkolati_hibak005
Ez a helyzet most...
Fotó: Vajda János

A munkát el is végezték, ám az eredmény - mint képeinken is látszik - finoman szólva sem valami szívderítő. A burkolat egyes eleme összetöredeztek, felváltak. Azaz a burolat néhány napot élt csupán meg. 

Nem hagyják szó nélkül

A közösségi médiában kap is hideget-meleget a helyzet. Egy komment a következőket tartalmazza:

Szemmel látható, hogy nincs kapcsolat a ragasztóréteg és a burkolólap alsó síkja között. Légréteg van a lap jó része alatt. Akad botlásveszélyes rész is a meglévő és az új burkolat közötti szinteltérés miatt. Egyébként a fényes felület is fog meglepetést okozni ősszel, télen. Lesz mit gipszelni a járókelők végtagjain a sürgősségi osztályon. A műszaki átadás-átvétel során már ha történt ilyen akkor a burkolólap teljesítménynyilatkozatán megtalálhatók azok az értékek, amik jelzik, mire is alkalmas ez a burkolólap.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában