Helyi közélet

2013.02.21. 16:21

Göncön mindenki őszintén beszélhet

Gönc - Közös erővel könnyebb a gondokat megoldani, vallja a polgármester.

Gönc - Közös erővel könnyebb a gondokat megoldani, vallja a polgármester.„Beszéljünk őszintén!” Ezzel a címmel indított új közéleti programsorozatot Gönc polgármestere, Sivák János. Az első beszélgetést pár hete rendezték, de lesz folytatása.

– Azt tapasztaltam, hogy bár van jól működő honlapunk, de a város lakói sokszor nem jutnak elég információhoz, vagy ha valami eljut hozzájuk, akkor az már nem egészen felel meg a valóságnak. És bár közmeghallgatásokat, városgyűléseket rendszeresen tartunk Göncön, de szerettem volna egy olyan kötetlen beszélgetést is, ahol mindenki őszintén elmondhatja gondját-baját, és én is tudom tájékoztatni a legfrissebb információkkal a résztvevőket – mondta lapunknak a polgármester.

A „Beszéljünk őszintén!” cím még a kampányidőszakból maradt, akkor ez volt Sivák János választási szlogenje. Hiszen szükség van az őszinte beszédre, teszi hozzá, mert az embereknek tudniuk kell, hogy hogy áll a város anyagilag, milyen pályázatokat nyújtott be, és mik a tervei. A városvezetésnek viszont tudnia kell, hogy a göncieknek milyen ötleteik vannak, és miben tudnak segíteni, támogatást nyújtani, ha ez szükséges.

Pincerendszer

Az első beszélgetésen az emberek több mindent felvetettek. Például a járda felújításának folytatását és a Huszita-ház megóvását. Itt ugyanis a belső épület egy része beszakadt a település alatt húzódó pincerendszer miatt. A városnak azonban fontos a Huszita-ház, hisz ez Gönc egyik büszkesége. Igaz, nem önkormányzati, hanem állami tulajdonban van, de remélik, hogy meg tudják akadályozni állagának romlását. Bár ez nem lesz könnyű, hiszen a pince feltárásához és tömedékeléséhez legalább 7,5 millió forintra lenne szükség.

Lesz-e munka?

A legfontosabb téma a munkalehetőség volt. A polgármester örömmel számolt be róla, hogy csakúgy mint tavaly, az idén is pályáztak a Start munkaprogram keretén belül, és az idén kétszer annyian dolgozhatnak közcélú munkásként, mint tavaly. Szeretnék bővíteni mezőgazdasági programjukat, ami már az elmúlt évben is sikeres volt, hiszen a megtermelték az iskola konyhájára a zöldségeket és gyümölcsöket. Most azonban sertéseket is szeretnének nevelni, melyhez segítséget ad a helyi termelőszövetkezet. Összesen 7 közcélú programot indítanak majd, az első kettő március 1-jén kezdődik, amikor 54 ember veheti fel a munkát. A többi program áprilisban indul. A polgármester bízik abban, hogy az idén is lesz MÁV közfoglalkoztatási program, ez tavaly 3,5 hónapon keresztül 45 embernek adott megélhetést.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában